X ve Z kuşağında yer alan tüketicilerin sembolik tüketim ve marka bağlılığı açısından karşılaştırılması
Comparison of X and Z generation consumers in terms of symbolic consumption and brand loyalty
  1. Tez No: 592659
  2. Yazar: YASEMİN HANDE DEMİRLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: X Kuşağı, Z Kuşağı, Marka Değerleri ve Tercihleri, X Generation, Z Generation, Brand Equity and Preferences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Her tüketici belirli bir ihtiyacını gidermek, istek, beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için belirli mal ve hizmetleri satın almakta ve/veya tüketmektedir. Tüketime konu olan mal ve hizmetler ise tüketicilerin değişen ihtiyaç ve beklentilerine bağlı olarak değişmekte ve aynı zamanda teknolojik, sosyal, ekonomik, toplumsal gelişmelerden de etkilenmektedir. Söz konusu bu teknolojik, sosyal, ekonomik ve toplumsal değişmeler aynı zamanda farklı yaşam gruplarını diğer bir ifade ile farklı yaş kuşaklarını oluşturmaktadır. Her kuşağın kendine özgü özellikleri, değer yargıları ve tutumları farklılık göstermektedir. Bu çalışmada özellikle Z ve X kuşaklarında yer alan farklı özellikler taşıyan bu iki kuşağın sembolik tüketim ve marka bağlılığına ilişkin görüşleri değerlendirlendirilerek değişen tüketici istek ve beklentileri hakkında bir değerlendirilme yapılmıştır. Çalışma kapsamında İstanbul'da bulunan ve Z ve X kuşağında yer alan tüketiciler alınmıştır. Çalışma örneklemini ise Z ve X kuşağında yer alan 373'er tüketici oluşturmaktadır. Z ve X kuşaklarının sembolik tüketime davranışları ile marka bağlılıklarının karşılaştırılmasında nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, X kuşağında yer alan tüketicilerin genel olarak yükseköğrenim durumuna sahip ve profesyonel işlerde çalıştıkları belirlenmiştir. Diğer taraftan çalışma kapsamına alınan ve X ve Z kuşağını temsil eden katılımcıların markaya olan bağlılıkları, tercihleri, değerleri arasında farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu çalışma da Y kuşağının X ve Z kuşağı arasında bir köprü görevi gördüğünü, her iki kuşaktanda aldıkları değerler olduğunu gözlemlemiş oluyoruz.
Özet (Çeviri)
Every consumer consumes or buys certain goods and services so as to meet their spesific needs, demans and expectations. The goods and services included in the consumption change conditionally the changing needs and expectations of the consumers and are also affected by technological, economic and social developments. These technological, economic and social changes in question also effectuate different life groups which means different age generations. The unique characteristics, attitudes and value judgments of each generation vary. In this current study the opinions of these two generations that have different characteristics specifically in Z and X generations about symbolic consumption and brand loyalty have been evaluated and an evaluation has been made about changing consumer demands and expectations. Within the scope of the study the consumers in the Z and X generations in istanbul were included. The specimen of the study consists of 373 consumers in Z and X generation. Quantitative research method was used In the comparison between symbolic consumption behaviors and brand loyalty of Z and X generations. It was designated as that consumers in generation X generally work in professional jobs with higher education status. In other respects it was seen that there were differences between the loyalty, preferences and values of the participants who represented the generation X and Z. In this study, we observe that generation Y serve as a bridge between the X and Z generations and that they are the values they take in both generations.