Entelektüel sermaye ve örgüt performansı ilişkisi; Muğla ilindeki bankalar üzerinde yapılan bir araştırma
Correlations between intellectual capital and organizational performance; A study on banks in Muğla province
- Tez No: 592666
- Danışmanlar: PROF. DR. FAMİL ŞAMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entelektüel sermaye, Müşteri sermayesi, İnsan sermayesi, Yapısal sermaye, Örgütsel performans, Intellectual capital, Customer capital, Human capital, Structural capital, Organizational Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
İşletmeler için maddi varlıklarının yanında maddi olmayan varlıkların öneminin fark edilmesi ile bilgi yönetiminin gelişmesi, taklit edilemeyen bir değer olarak entelektüel sermayenin önemli bir konuma gelmesini sağlamıştır. Bir organizasyonun temel dinamikleri olan insan sermayesinin, yapısal sermayenin ve müşteri sermayesinin şekillendirilmesi ve yönetilmesi, taşıdığı potansiyelin açığa çıkarılabilmesi, doğrudan örgütsel performansa yansıyacaktır. Bu çalışmanın temel amacı entelektüel sermaye bileşenlerinin örgütsel performansla ilişkisinin ve etkileşiminin belirlenip açıklanmak istenmesidir. Muğla ilindeki bankalar özelinde gerçekleştirilmiş olan araştırmada ise anket uygulaması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu insan sermayesi 10 ifade, yapısal sermaye 10 ifade, müşteri sermayesi 10 ifade, örgütsel performans 10 ifade olmak üzere beşli likert tipli 40 ifadeden oluşmaktadır. Çalışanlara uygulanan anket formundan elde edilen verilerin istatistik analizi, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 23.0 istatistik programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre insan sermayesinin örgütsel performans üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca insan sermayesi ile örgütsel performans arasında negatif yönlü düşük düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Benzer şekilde yapısal sermaye de örgütsel performans üzerinde etkili olmaktadır ve aralarında negatif yönlü düşük düzeyde bir ilişki olduğu analiz sonucuna göre bulunmuştur. Örgütsel performansla müşteri sermayesi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been provided that intellectual capital come up an important level as an inimitable value, development of information management with realizing the importance of intangible assets by the side of tangible assets for managements. The shaping and management of human capital, structural capital and customer capital which are the basic dynamics of an organization, and the realization of its potential will be directly reflected in organizational performance. The purpose of this essay is to explain the relation and interaction of intellectual capital components with organizational performance and organizational performance. It is used a survey application method has been performed in specific of banks in Muğla province in this study. Survey form which is prepared by researcher consists of 40 terms as five likert type; human capital 10 terms, structural capital 10 terms and customer capital 10 terms, organizational 10 terms. In the study, statistical analysis of data is get by survey application which is applied on personnel were performed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 23.0. According to the results it has been seen that human capital has an impact on organizational performance. Furthermore, it has been determined that there are negative low-level correlations between human capital and organizational performance. Similarly, structural capital has also an impact on organizational performance and according to analysis result it has been founded that there is negative low-level correlation between them. It was concluded that there is no significant relationship between organizational performance and customer capital.