İlköğretimde temel astronomi konularının FeTeMM (STEM) kullanılarak öğretimi
Teaching fundamentals of astronomy to primary school level students using STEM
  1. Tez No: 592695
  2. Yazar: HATİCE EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU DEVLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Eğitim ve Öğretim, Astronomy and Space Sciences, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: FeTeMM, astronomi eğitimi, fen bilimleri eğitimi, STEM, astronomy education, science education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Astronomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu tezde, astronomi eğitimine katkı sağlayan etkinlikler üzerine çalışılmıştır. Bu etkinlikler FeTeMM: Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik (STEM: Science, Technology, Engineering, Math) eğitim yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Başlangıçta, FeTeMM yöntemi ve bunun astronomi eğitimindeki uygulamaları detaylı biçimde verilmiştir. Dünya genelinde kullanılan bu yöntem farklı açılardan incelenmiş, edinilen bilgiler sunulmuştur. Bu tez kapsamında verilen etkinlikler, deneyim ve yıllarca süren araştırmalar sonucu oluşturulmuş ve her biri FeTeMM'e uygun olan etkinliklerdir. Milli Eğitim Bakanlığı Fen Bilimleri Dersi Öğretim Planı'na uygun olarak, her bir astronomi kazanımı için farklı etkinlikler üretilmiştir. Ayrıca bu etkinlikler önerilen uygulama aşamalarıyla detaylandırılmış, eğitim programımız ve okullarımızın olanakları göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Her bir etkinliğin asıl amacı, öğrencilerin bilimsel yaratıcılığını arttırmak ve düşünmelerine olanak sağlamaktır. Tekdüze anlatım yöntemleri yerine uygulamalı eğitimin yararları dünyaca kabul görmüş bir gerçektir. Bu tez her öğretmenin kullanabileceği bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Activities contributing to astronomy education have been studied for this thesis. These activities are carried out using the STEM: Science, Technology, Engineering, and Math education method. Information about STEM and it's applications in the astronomy education field have been presented in fine detail. This method, which has been used worldwide, has been studied through various angles and the obtained information have been presented. The activities given in the scope of the following thesis have been gathered from long years of research, each of them being unique. In accordance with the Ministry of National Education Science Course Teaching Plan, different activities for each astronomy learning outcome have been detailed with recommended application stages and created by taking into consideration our educational program and resources of our schools. The primary goal of each activity is to improve the scientific creativity of students and provide them the opportunity to think. The benefits of hands-on learning instead of monotone lecturing are an accepted fact worldwide. This thesis is a source every teacher can use.