Örgütlerde psikolojik yıldırmanın personelin iş ve yaşam tatmini üzerindeki etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The effect of mobbing on the job and life satisfaction personnel in organizations: A research in banking sector
- Tez No: 592894
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yıldırma, İş Tatmini, Yaşam Tatmini, Mobbing, Job Satisfaction, Life Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Psikolojik yıldırma, örgütlerde sistematik biçimde bir ya da daha fazla kişi tarafından diğer çalışanlar üzerinde uygulanan psikolojik şiddettir. Örgütlerde psikolojik yıldırmanın amacı, maruz kalan kişinin psikolojik anlamda yıpratılması ve yenik düşürülmesidir.Psikolojik yıldırma, son yıllarda işletmelerde önüne geçilmesi gereken önemli faktörlerin başında gelmektedir. İşletmelerde psikolojik yıldırma davranışı hem çalışanlara hem örgüte zarar veren bir durumdur. Psikolojik yıldırma davranışına maruz kalan bireyin çalışma performansı düşmekte ve işe devam etme konusunda isteksizlik yaşamaktadır. Ayrıca kişide fizyolojik ve psikolojik problemler baş göstermektedir. Bu davranıştan yalnızca maruz kalan değil aynı ortamda bulunan diğer çalışanlar da olumsuz olarak etkilenmektedir. Dolayısıyla örgütün verimliliği ve kârlılığı düşerken çalışanların da iş tatminleri azalmaktadır. Psikolojik yıldırma davranışına maruz kalan kişide ortaya çıkan özgüven eksikliği, utanma, suçluluk duygusu ve başarısızlık korkusu gibi problemler özel hayatını da olumsuz yönde etkilediğinden iş tatmini yanında yaşam tatmini de düşmektedir. Örgütlerde psikolojik yıldırmanın çalışanlar üzerindeki etkileri üzerine yapılan bu çalışmada, psikolojik yıldırma davranışının çalışanların iş tatmini ve yaşam tatmini üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda psikolojik yıldırma davranışının cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim seviyesi ile anlamlı bir ilişkisinin olduğu; iş tatmininin ise yaş ve eğitim seviyesi ile anlamlı bir ilişkisi bulunurken cinsiyet, medeni durum ve pozisyonla anlamlı bir ilişkisinin olmadığı; yaşam tatmininin ise yaş değişkeni dışında tüm değişkenlerle anlamlı bir ilişkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma sonucuna göre personelin maruz kaldığı psikolojik yıldırma arttıkça iş ve yaşam tatmininin azaldığı, psikolojik yıldırma azaldıkça iş ve yaşam tatmininin arttığı bulgusuna ulaşılmıştır.Ayrıca, psikolojik yıldırmanın iş tatminin %17'lik kısmını, yaşam tatminin %11,4'lük kısmını açıkladığını saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mobbing is psychological violence that is applied on employees systematically in an organization by one or more people. Mobbing aims to knock exposed person out and to be defeated psychologically within the organizations.Mobbing, which hould be prevented in organizations, seemsa crucial factor in recent years. Mobbing action in organizations damages to both employees and organization. Working performance of any individual, who was exposed to mobbing behavior, decreases and also s/he lives unwillingness to continue her/s job. Besides, the person may live psychological and physiological problems due to exposed behaviors. This action affects negatively not only the exposed person but also other employees who share the same ambient. Therefore, productivity and profitability of organizations decreases and job satisfaction of employees also decreases. The person, who exposed to mobbing action,could face many problems such as lack of self confidence, feeling ashamed, guiltiness, fear of failure and so such problems affect negatively her/s private life also decrease her/s life satisfaction. The effects of psychological mobbing behavior on job satisfaction and life satisfaction of employees were investigated within this study that conducted on the effects of psychological mobbing on employees in organizations. At the end of the research, it has been determined that mobbing behavior has meaningful relation with gender, age, marital status and education level; job satisfaction has meaningful relation with age and education level however, not with marital status and position; life satisfaction has meaningful relation with all variables except age variable. Also according to research result, it has been concluded that as far as mobbing increases, job and life satisfaction decrease; as far as mobbing decreases, job and life satisfaction increase.In addition, it was found that psychological mobbing explained 17% of job satisfaction and 11.4% of life satisfaction.