The effects of pretreatment on biogas production from maize straw and cattle manure
Mısır artıkları ve sığır gübresinden biyogaz eldesinde ön arıtımın etkisi
  1. Tez No: 592931
  2. Yazar: DAUDA KARIMOU
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. AYŞENUR UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyogaz, ön arıtma, lignoselüloz, metan, mısır saman, sığır gübresi, Biogas, pretreatment, lignocellulose, methane, maize straw, cattle manure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, fiziksel ve kimyasal ön arıtımın tarım atıkları (mısır artıkları ve sığır gübre) üzerindeki etkilerini belirlemektir. Sığır gübresi ve mısır samanının toplam katı madde oranları sırasıyla %86.1 ve %41.2 olmuştur. Uçucu katı madde oranları ise sığır gübresinde %82 ve mısır samanında %51.6 olarak ölçülmüştür. Biyokimyasal metan potansiyeli ve indirgen şeker ölçümlerinde atıklar %5 TKM oranında kullanılmıştır. İndirgen şeker Miller (Miller, 1959) metodu kullanılarak ölçülmüştür. Biokütle örnekleri çamurla 50:50 oranında karıştırılmıştır. Karışımın pH değeri 7.0-7.5 değerlerine ayarlanmış ve örnekler 37oC (mezofilik) inkübatörde tutulmuştur. Biyogaz ölçümleri günlük yapılırken karbon dioksit ölçümleri haftada bir yapılmıştır. Kullanılan atıklara alkali ve asidik olmak üzere iki faklı ön arıtım metodu uygulanmıştır. Mısır samanı için en verimli ön arıtım metodu alkali ön arıtım olmuştur. Alkali ön arıtım sonrası günlük ve kümülatif biyogaz üretiminde %163'lük bir artış olmuştur. Asidik ön arıtım uygulanan mısır samanından biyogaz üretimi prosesi 24-27 (diğer ön arıtım işlemlerine göre daha az) gün sürmüştür. Mısır samanına ufalama, mikrodalga ve sıcak su gibi üç farklı fiziksel ön arıtım yöntemi uygulanmıştır. Bu yöntemler içerisinde mikrodalga yöntemi diğer yöntemlere göre 3 kat daha fazla biyogaz üretim verimi sağlanmıştır. Kullanılan sığır gübresine H2SO4, NaOH, mikrodalga ve sıcak su ön arıtım yöntemleri uygulanmıştır. Asidik ön arıtım yöntemi mısır atıklarından farklı olarak sığır gübresi çalışmalarında daha verimli olmuştur. 135℃ sıcak ön arıtım yöntemi uygulanan sığır gübresinde kümülatif biyogaz üretiminde %103 artış olmuştur. Mikrodalga ön arıtım yöntemi de sığır gübresi çalışmalarında verimli olmuştur. Metan üretiminde % 97 artış yaşanmış ve biyogaz üretimi 32 günde tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to determine the effects of physical and chemical pretreatments on biogas production from two agricultural wastes (maize straw and cattle manure). The total solids (TS) were 86.1% and 41.2% for the cattle manure and maize straw respectively while the volatile solids (VS) were 82.0% for cattle manure and 51.6% for maize straw (both interms of total biomass). 5% TS was used for both biomasses in the measurement of reducing sugars and the Biochemical methane potential (BMP) test. Solubility was determined by measuring the reducing sugar concentration using the Miller method (Miller 1959). Biomass samples were seeded with sludge seed on a 50:50 biomass to sludge ratio. The pH of the mixture was regulated to between 7.0 and 7.5 and placed in an incubator at 37oC (mesophilic temperature range). Biogas measurements were done daily and carbon dioxide was measured once in a week. Two chemical pretreatment methods were applied on both biomasses; acid and alkaline pretreatments assisted with heat. The most effective pretreatment method for maize straw was alkaline pretreatment producing the highest concentrations of daily and cumulative biogas with an average increase of 163%. Acid pretreatment of maize straw lasted between 24 to 27 (the fewest number of days) compared to all other pretreatments applied. Physical pertreatment methods applied on maize straw include; comminution, microwave and liquid hot water pretreatment. The Microwave pretreated samples produced the highest increase in biogas production of about 3 folds. Cattle manure was pretreated with H2SO4, NaOH, microwave and liquid hot water (LHW). Acid pretreatment was more effective for cattle manure than maize straw with both acid concentrations increasing biogas production. Cattle manure samples treated at LHW 135oC produced the highest cumulative amount of biogas resulting in a 103% increase. Microwave pretreatment was also very effective resulting in 97% increase in methane production which lasted for 32 days.