Finansal regülasyonlar ve uygulamaları
Financial regulations and practices
  1. Tez No: 592984
  2. Yazar: TUĞBERK ÇİLOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ESER AFŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Regülasyonlar, Finansal Sistem, Finansal Krizler, Financial Regulations, Financial System, Financial Crises
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bir ekonominin büyümesinde ve kalkınmasında, finansal sistemin rolü oldukça büyüktür. Finans sektörü temelde fon arz eden ekonomik birimlerle fon talep eden ekonomik birimleri bir araya getirme işlevini yerine getirir. Dolayısıyla, bu işlevin sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesi ekonominin genel sağlığı bakımından oldukça önemlidir. Etkin finansal regülasyonlar, finansal sistemin daha iyi işlemesini sağlayıp ekonomik büyüme üzerinde önemli pozitif etkiler sağlayacaktır. Bu tezin amacı, finansal regülasyon uygulamalarının önemini ortaya koymak ve finansal regülasyon süreçlerinin finansal sistem ve ekonomi üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Bu amaçla tezin birinci bölümünde genel olarak finansal sistemin işleyişi ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise finansal regülasyon süreçleri ve finansal regülasyon uygulamaları analiz edilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise finansal regülasyon süreçlerinin finansal sistem ve genel ekonomi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, finansal regülasyonların finansal sistemin ve ekonominin sağlıklı işleyebilmesi için hayati bir öneme sahip olduğu tespit edilmiştir. Finansal regülasyonların işlevlerini yerine getirememesi durumunda ekonomik sistemin tamamını etkileyen finansal krizlerin ortaya çıkma olasılığının arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The role of the financial system in the growth and development of an economy is very large. Financial sector basically functions bringing together the economic units that supply and demand funds. Therefore, the smooth functioning of this function is very important for the general health of the economy. Effective financial regulations will ensure better functioning of the financial system and will have significant positive effects on economic growth. The aim of this thesis is to reveal the importance of these financial regulation applications and analyze the effects of financial regulation processes on financial system and general economy. For this purpose, in the first part of the thesis, the functioning of financial system in general is discussed. In the second part, financial regulation processes and financial regulation practises are analyzed. In the third part of the thesis, the effects of financial regulation processes on financial system and general economy are evaluated. As a result, it has been found that financial regulations are vital for the healthy functioning of the financial system and the economy. In the absence of financial regulations, it is seen that financial crises that may threaten the whole economic system may arise.