Küreselleşmenin yarattığı tektipleşen kentlere alternatif bir yaşanabilir kent yaklaşımı: Yavaş kentler (Cittaslow)
An alternative livable city approach to homogen cities of globalizaton: Slow cities (Cittaslow)
- Tez No: 593089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN TENİKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, tektipleşme, sürdürülebilir yerel kalkınma, yaşam kalitesi, yavaş kent, yavaş yemek, yavaş hareketi, Globalization, homogenization, sustainable local development, quality of life, slow city, cittaslow, slow food, slow movement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Kentleri küreselleşmenin getirdiği tektipleşmeden korumak, yerel özellikleri ve geleneksel ürünleri geleceğe taşımak amacıyla kurulan Cittaslow Ağı, her geçen gün üye sayısını arttırmaktadır. Hareket, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerinin ortadan kaldırılmasını engellemek amacıyla“Slow Food”hareketinden ortaya çıkmış alternatif bir kent hareketidir. 1999 yılında kurulmasından bu yana Cittaslow Hareketi, bugün toplam 30 ülkede 262 üyesi bulunan sürdürülebilir bir yerel kalkınma modelidir. Türkiye'de Seferihisar'ın 2009 yılında Uluslararası Cittaslow Birliği'ne üye olmasıyla başlayan süreç, bugün 17 üye kentle giderek büyümeye devam etmektedir. Bir kentin bu unvanı kazanmasında yüzyıllardır varlık gösteren yaşam kültürü önemli bir rol oynamaktadır. Bir kentin harekete üye olabilmesi için birlik tarafından belirlenen nüfus kriteri bugün 50.000'nin altında olmasına rağmen yeni metropol cittaslow fikrinin tüm üyeler tarafından benimsenmesi ve desteklenmesi ile yakın gelecekte nüfus kriterinin bir önemi kalmayacaktır. Bu çalışmanın amacı, cittaslow felsefesinin uygulanma başarısının örnekler aracılığı ile incelenerek, küreselleşmeye karşı kentlerdeki yaşam kalitesinin ve daha sürdürülebilir yaşam sistemlerinin oluşturulmasına alternatif bir yaklaşımı tanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
An increasing number of towns are joining the Cittaslow movement, founded with the aim of protecting cities from the homogenisation brought about by globalization, as well as to carry local features and traditional products into the future. The alternative city movement Cittaslow emerged out of the Slow Food movement with the aim of preventing the standardisation of regional/local characteristics, as a result of globalization. Since its establishment in 1999, Cittaslow Movement is a model of sustainable local development that boasts a total of 262 members in 30 countries and territorial areas. The movement, which started with Seferihsar's becoming a member of International Cittaslow Association in 2009, now is expanding in Turkey with 17 member towns. The culture of daily life which has a centuries long history here, played an important role for a city in winning this title. Today the cittaslow movement requires each applicant city to have a population of less than 50.000 but adoption of new metropol cittaslow idea by all members with their support, in the near future the population criteria will not be a feature for being a candidate. The purpose of this study is to examine the success of cittaslow philosophy through examples and to introduce an alternative approach to the creation of more sustainable living systems and quality of life in cities against globalization.