Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği algısı: As Çimento A.Ş. örneği
Employee health and safety perception: As Çimento A.Ş. example
  1. Tez No: 593236
  2. Yazar: REYHAN UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİM SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, Algı, Demografi, Çimento 2019, 83 sayfa, Occupational Health, Occupational Safety, Perception, Demography, Cement 2019, 83 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALGISI: AS ÇİMENTO A.Ş. ÖRNEĞİ Reyhan UYSAL Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Saim SARAÇ Türkiye'de ve dünyada iş sağlığı ve güvenliği kavramının önemi giderek artmaktadır. 2012 yılında yürürlüğe giren“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu”gereğince yaşanan iş kazalarının ve iş kazalarına bağlı yaralanma ve ölümlerin en aza indirgenmesi hedeflenmektedir. Yapılan bu çalışmada“çok tehlikeli işyerleri”kategorisinde bulunan Çimento imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalarda çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilinç düzeylerinin ve algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çimento imalat sektörü sahip olduğu üretim yapısı nedeniyle kontrol edilebilen ve kontrol edilemeyen birçok risk faktörüne sahiptir. Teknolojik gelişmelerle birlikte üretimde kullanılan araç ve yöntemlerin gelişmesi, işlemlerin karmaşıklaşması, faaliyet alanlarının artması, işçileri üretim sürecinde sağlık ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya getirmiştir. Çimento sektöründe her yıl yüzlerce iş kazası ve meslek hastalığı meydana gelmekte ve bunların sonucunda hastalanmalar, yaralanmalar ve en acısı da ölümler meydana gelmektedir. Bu tez çalışmasında Burdur İli Bucak İlçesindeki AS Çimento A.Ş.'de 110 işçiye anket çalışması uygulanmıştır. Çalışmada çalışanların demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, eğitim durumu vb.) sektörde çalışma süresi, vardiyalı çalışma durumu, sendikalı olma durumu gibi değişkenlerin işçi sağlığı ve güvenliği algısı ile ilişkili olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda çalışanlarda güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis EMPLOYEE HEALTH AND SAFETY PERCEPTION: AS ÇİMENTO A.Ş. EXAMPLE Reyhan UYSAL Süleyman Demirel University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Saim SARAÇ Turkish and foreign labor and security concepts. Pursuant to the Occupational Health and Safety Law, which was enacted in 2012, it is aimed to minimize occupational accidents and injuries and deaths due to occupational accidents. In this study, it is aimed to examine the occupational health and safety awareness and perceptions of the employees working in the cement manufacturing sector in the category of very dangerous workplaces. Hundreds of work accidents and occupational diseases occure ach year in the cement sector, resulting in illnesses, injuries and deaths In this thesis, 110 workers were surveyed at AS Çimento A.Ş. in Bucak District of Burdur Province. In this study, it was tried to determine whether the variables such as demographic characteristics (gender, age, educational status, etc.) of the employees, working time in the sector, shift working status, and unionized status were related to the perception of worker health and safety. In line with the results obtained, it is aimed to develop safety awareness among employees and to contribute to a healthier and safer working environment.