İzmir Bornova-Bayraklı bölgesi zeminlerinin dinamik özelliklerinin ve depremselliğinin belirlenmesi
Determination of soils dynamic properties and seismicity for İzmir Bornova-Bayraklı region
  1. Tez No: 593330
  2. Yazar: YAĞDIR ADALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel zemin koşulları, sismik tehlike analizi, deprem ivme kayıtları, zemin büyütme, Local soil conditions, seismic hazard analysis, earthquake acceleration records, soil amplification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Çalışmada sondaj verilerine göre, zemin özelliklerine ait veritabanı oluşturulmuştur. Bu şekilde, çalışma alanı içindeki zemin özelliklerine göre programa veri gerişi için ön hazırlıklar yapılmıştır. Alanın deprem etkisi altında sismik tehlike analizleri için Deterministik ve Probabilistik yaklaşımlar ele alınmıştır. Bu yaklaşımlarda, İzmir Deprem Senaryosu için senaryo depremi olarak ele alınan 6,5 büyüklüğündeki depremin, İzmir Fayı, Seferihisar Fayı, Tuzla Fay'larında geçmişte meydana gelen depremler sırasında ne kadar yırtılma uzunluğu ve alanı ilişkilerine bakılmıştır. Performansa göre analiz tasarımında, düzeylere göre binaların elemanlarında meydana gelebilecek hasarlar sayısal olarak tahmin edilebildiği için limitler kontrol edilmiştir. Buna istinaden iki temel probabilistik çalışma yapılmıştır. Deterministik yaklaşım probabilistik yaklaşımı da süzerek, kullanılacak olan deprem büyüklüğü 6.5 olacak şekilde düzenlenmiş ve elde edilen üç adet senaryo depreminin analizleri de yapılmıştır. Sonra deprem ivme-zaman kayıtlarına göre deprem analiz çalışmaları yapılmıştır. Depremin üst yapıya etkisine bakmak için zemin hakim periyodu ve zemin büyütmesi değerleri, belirtilen üç faya göre hesaplamalar yapılarak yorumlanmıştır. Tez bölgesinde yapılacak olan yapıların belli bir yükseklikte olması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, a soil characteristics database was made according to the drilling works. In this way, preliminary preparations were made for data retrieval into the program according to the soil characteristics in the study area. Deterministic and probabilistic approaches for seismic hazard analysis of the area under earthquake influence are discussed. In these approaches, a 6.5-magnitude earthquake which is considered as a scenario earthquake for the Izmir Earthquake Scenario, is considered. The relationship between how much rupture length and area during the past earthquakes occurred on İzmir Fault, Seferihisar Fault and Tuzla Fault were examined. In the analysis of performance-based design, the limits were controlled the damages that may occur in the building elements according to earthquake levels can be estimated numerically. Therefore, two basic probabilistic studies were conducted. Deterministic approach filtered the probabilistic approach. As a result, the magnitude of the earthquake to be used is arranged to be 6.5 and the analysis of three scenario earthquakes were calculated. Then, Earthquake analysis studies were performed according to earthquake acceleration-time records. Soil predominant period and soil amplification values were interpreted by making calculations according to the three faults in order to look at the impact of the earthquake on the superstructure. It was concluded that the structures to be built in the thesis area should be at a specific height.