Yavaş kent ve sürdürülebilir kent bağlamında Halfeti
Halfeti̇ in the context of slow city and sustainable city
- Tez No: 593408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA AKYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yavaş Kent, Sürdürülebilir Kent, Sürdürülebilirlik, Halfeti, Slow City, Sustainable City, Sustainability, Halfeti
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırmanın amacı, sürdürülebilir kente örnek olabilecek yavaş bir kenti incelemektir. Araştırmanın konusu, Halfeti'nin yavaş kent (Cittaslow) ve sürdürülebilir kent kapsamında değerlendirilmesidir. Bu araştırma, sosyal bilimler alanında yapılan nitel bir çalışmadır. Araştırmada, literatür taramasına dayanarak ikincil kaynaklardan elde edilen verilerin incelemesinin yanısıra görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu doğrultuda araştırmada iki tür kaynaktan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Bu araştırmanın evrenini yavaş kentler, örneklemini ise Halfeti oluşturmaktadır. Belirtilen örneklemde amaçsal örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiş olan Halfeti Cittaslow temsilcileri ve vatandaşlar ile görüşme yapılmıştır. Araştırmada Halfeti'de yavaş kent kapsamında yapılan çevre, altyapı, sosyal uyum, kentsel yaşam kalitesi, tarımsal, turistik, esnaf ve sanatkârlara dair politikalar, misafirperverlik, farkındalık için eğitim ve son olarak da ortaklıklar ile ilgili hizmetler (kriterler) başlıklar altında incelenmiştir. Söz konusu hizmetler aracılığıyla sosyal ve kültürel yaşam kalitesi artmıştır. Ayrıca yürütülen yavaş kent hizmetlerinin daha çok turizm alanında yoğunluk kazandığı görülmüştür. Sonuç olarak yapılan çalışmalar kenti ziyarete gelen misafirlerin hoşça vakit geçirmesine, yerel halkın hayat standartlarını yükseltmesine ve son olarak da kentin gelişimini devam ettirmesine yöneliktir. Bu ise bize Halfeti'de yavaş kent anlayışının sürdürülebilir kentsel kalkınmanın daha çok toplumsal ve ekonomik boyutu ile ilişkilendirildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine a slow city that can serve as an example for a sustainable city. The subject of the study is to evaluate Halfeti within the scope of slow city (Cittaslow) and sustainable city. This study is a qualitative study in the field of social sciences. In the study, based on the literature review, the data obtained from secondary sources were examined and interview technique was used. In this direction, the data obtained from two types of sources were analyzed. The target population of this study is slow cities and the sample is Halfeti. In the mentioned sample, interviews were conducted with the citizens selected and the representatives of Halfeti Cittaslow using purposive sampling method. In this study, environment, infrastructure, social cohesion, quality of urban life, policies related to agricultural, touristic, artisans and craftsmen, hospitality, awareness-raising and lastly services related to partnerships are examined under the titles of slow city in Halfeti. Social and cultural quality of life has increased through these services. In addition, it was observed that the slow urban services carried out became more concentrated in tourism. As a result, the studies are aimed at the guests coming to visit the city to have a pleasant time, to raise the living standards of the local people and finally to continue the development of the city. This shows us that the slow city understanding in Halfeti is related to the social and economic dimension of sustainable urban development.