Patoloji laboratuvarlarında mikroskop ve mikrotom ile çalışanların ergonomik risk faktörleri ve kas iskelet sistemi yakınmaları
Ergonomic risk factors and complaints about musculoskeletal system WHO works with microtome and microscope in pathology laboraties
  1. Tez No: 593409
  2. Yazar: RAZİYE İREM MUVAFIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİ BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Patoloji, Public Health, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomik koşullar, Kas iskelet sistemi şikayeti, Mikroskop, Mikrotom, Patoloji laboratuvarı, Ergonomic conditions, Microscope, Microtome, Pathology laboratory, Musculoskeletal complaints
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Patoloji laboratuvarlarında, çalışma ortamları ve çalışma pozisyonları mesleki kas iskelet sistemi hastalıkları bakımından önemli bir sorundur. Bu çalışmada patoloji laboratuvarlarında mikrotom ve mikroskop kullananların ergonomik risk faktörlerini ve kas iskelet sistemi yakınmalarının sıklığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma, kesitsel bir araştırmadır. Örneklemini; İstanbul'daki en fazla vaka sayısına sahip ikincil patoloji laboratuvarlarından 6 tanesi oluşturmaktadır. Bu laboratuvarlarda mikrotom ve mikroskop ile çalışan 202 kişinin; anket, Nordic Kas İskelet Sistemi anketi ve hızlı maruziyet değerlendirme ölçeği kullanılarak değerlendirmeleri yapılmıştır. Mikrotom bölümünün, mikroskop bölümüne göre; gürültü, havalandırma ve kullanılan ekipman açısından daha fazla risk içerdiği görülmektedir. Nordic Kas İskelet Sistemi anketi sonuçlarına göre; çalışanların 193'ü (%95.5) son 1 yıl içerisinde vücudunun herhangi bir bölgesinde ağrı veya şikayet yaşamıştır ve bu ağrılar sebebi ile 119'u (%58.9) işte veya evde çalışamaz durumda olmuştur. Başlıca etkilenen vücut bölgeleri; boyun, omuz, sırt, el-bilek, uyluk ve ayak-bilek bölgeleridir. Mikrotom bölümünde çalışanların son 1 yıl içinde en sık ağrı yaşadıkları vücut bölgesi; omuz, mikroskop ile çalışanların boyun bölgesi olduğu bildirilmiştir. Bu araştırma sonucunda elde edilen veriler dahilinde patoloji laboratuvarında çalışılan bölümdeki risk faktörlerine göre ergonomik iyileştirmelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
pathology laboratories, working environments and working positions are important problems in terms of occupational musculoskeletal diseases. In this research, it is aimed to determine the frequency of ergonomic risk factors and musculoskeletal complaints of microtome and microscope users in pathology laboratories. Research is a cross-sectional study. The research is made in 6 of the secondary pathology laboratories in Istanbul which have the highest number of cases. 202 employees in these laboratories working with microtome and microscope were evaluated by using the questionnaire, Nordic questionnaires for the analyses of musculoskeletal symptoms and quick exposure check. It is seen that the department of microtome obtains more risk on noise, airing and the equipment that used, in comparison with the department of microscope. According to the result of questionnary of Standardised Nordic Musculoskeletal Systems, 193 (%95,5) of the workers, experienced pain or complaint on any part of their body in the last 1year and because of these pains 119 of them (%58,9) have the inability of work at home or at the laboratory. The body parts that mainly affected are; neck, shoulder, upper back, wrists-hand, thigs, ankles-feet. It is reported that, people who works in the microtome department has the frequent pain on the part of body is shoulder within last 1 year, and in microscope department workers have neck. Within the data that achieved from this study, it is suggested that ergonomic recovery should be done by the departments risk factors which people work in pathology laboratory.