Çin piyasa reformunun Çin-ABD ilişkilerine etkisi ve ekonomik yansımaları
The impact of chinese market reform on China-U.S. relations and economic repercussions
- Tez No: 593462
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM KARADELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, ABD, Reform, Yeni Dünya, Alternatif Ekonomik Düzen, Değişim Süreci, China, USA, Reform, New World, alternative economic order, process of change
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bugün dünya üzerinde yaşadığımız gelişmeler artık dünyanın bir kabuk değiştirme döneminde olduğunu ve bu değişimin sancılarını yaşadığını göstermektedir.Ortaçağ'ı atlattıktan sonra Rönesans ve reformla, Sanayii Devrimi ile zenginleşen Avrupa ve Batı çıktığı sömürge arayışında coğrafi keşifler sonucunda kendine alternatif bir güç olan Amerika Bileşik Devletleri'nin de temelini atarak zenginlik ve medeniyetin zirvesine çıkmıştır.Yıllarca dünyayı şekillendiren bu emperyal anlayış ile dünyanın diğer kadim kültürlerini de tüketim endeksli globalizasyon ve dünya vatandaşlığı terimi ile yok etmeye çalışmış fakat bunda başarılı olamayınca zor kullanmaya çalışarak kendi egemenliğini sürdürmeye uğraşmıştır.Yakın zamanda iki kutuplu bir dünya düzeni yani Soğuk Savaş düzeninin sona ermesi ile Batı'nın, ABD özelinde tehdit algısı yaratma çabaları dünyayı bir kaosa sürüklemiş ve fatura başta kendisine ve Batı dünyasının merkez ülkelerine, daha sonra dünyanın geri kalanına çıkmıştır. 2000'li yıllara girerken ABD ve Batı'nın dünyayı dizayn etme hevesi ekonomik ve manevi anlamda pahalıya mal olmuş ve içinden çıkılamaz bir süreç halini almıştır. Buna karşılık 1978 yılında yaptığı reformla“Piyasa Sosyalizmi”denen kavramı yaratan Çin Halk Cumhuriyeti bugün dev bir üretim ekonomisi haline gelmiş Asya'nın yeni dünya merkezi olmasını sağlamış ve ABD ile birlikte Batı piyasalarını tehdit altına almaya başlamıştır. Bu gelişme ABD'nin dikkatini bu alana yoğunlaştırmasını sağlamış ve buna mümkün olduğu kadar engel olmak için bir takım önlemlere başvurmuş, siyasi ve sosyal olarak gayrı nizami harp yöntemleri ve sistemli kültürel dezenformasyonla buna karşılık vermeye çalışmıştır. Buna karşılıkta dünya ülkeleri ve Türkiye'de bu gelişmelerden etkilenmiş ve buna göre yerlerini belirlemek zorunda kalmıştır. İşte bu çalışmada da bu olayların etkisel boyutlarının hem Çin içerisinde hemde uluslararası alanda ve gelecek dönemde yeni bir alternatif dünya düzeni arayışına cevap verebilme kapasitesi ve konusu araştırılacaktır
Özet (Çeviri)
The developments we are experiencing on Earth Today show that the world is in a period of crustal change and is experiencing the throes of that change.After surviving the Middle Ages with the Renaissance and reformation, As a result of geographical explorations in search of colonies, Europe and the west, which prospered with the Industrial Revolution, rose to the top of wealth and civilization by laying the foundation for the composite States of America, which is an alternative power to itself.With this imperial understanding that shaped the world for years, he tried to destroy the other ancient cultures of the world with the term consumption-indexed globalization and world citizenship, but when he failed to do so, he tried to use force to maintain his sovereignty.With the recent end of a bipolar world order, the Cold War order, the West, His efforts to create a perception of threat in the U.S. Private have plunged the world into chaos, and the bill has risen primarily to him and the Central countries of the Western world, and then to the rest of the world. As we entered the 2000s, the desire of the United States and the West to design the world was costly in economic and spiritual terms and became an inextricable process. On the other hand, the people's Republic of China, which created the concept of“Market Socialism”with its reform in 1978, has now become a giant manufacturing economy, made Asia a new world Center, and started to threaten Western markets along with the United States. This development has led the United States to focus its attention on this area and it has sought to prevent this as much as possible by using a number of measures, and has tried to respond politically and socially with informal methods of warfare and systematic cultural disinformation. On the other hand, the countries of the world and Turkey were affected by these developments and had to determine their place accordingly. In this study, the capacity and subject of these events to respond to the search for a new alternative world order both within China and internationally and in the future will be investigated.