İklim değişikliğinin İç Anadolu Bölgesi'nde şeker pancarının tarımsal üretim ekonomisi üzerine olası etkileri
Possible effects of climate change on the agricultural production economy of sugar beet in Central Anatolia
  1. Tez No: 593483
  2. Yazar: BANU DÖŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker Pancarı Tarımı, İç Anadolu Bölgesi, İklim Değişikliği, Gelecek Analizi, Tarımsal Üretim Ekonomisi, Sugar Beet Agriculture, Central Anatolia, Climate Change, Future Analysis, Agricultural Production Economics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İklim Değişikliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dünyada üretimi yaygın olarak yapılan şeker bitkileri, şeker kamışı ve şeker pancarıdır. Ilıman kuşak bitkisi olan şeker pancarı, Türkiye için gerek şeker ve yan ürünlerinin üretimi gerekse diğer sektörlere katkısından dolayı önemli bir tarım ürünüdür. İklim değişiminin dünyada yaratacağı etkilerin tartışıldığı son yıllarda, IPCC'nin yaptığı iklim projeksiyonlarına istinaden Türkiye'de şeker pancarı tarımı ve ekonomisindeki değişimler incelenmiştir. Türkiye'de şeker pancarı üretiminin yüzde 70'i İç Anadolu Bölgesi'nde yapılmaktadır. MGM'den temin edilen bölgenin en çok üretim yapan sekiz ilinin rasat istasyon verileri, gelecek senaryolarına göre analiz edilmiş ve sonuçlar günümüz koşulları ile karşılaştırılarak gelecekte olabilecek şeker pancarı ve şeker verimi tahmin edilmeye çalışılmıştır. Bazı istasyonların meteorolojik verilerinde önemli eksikliklerin olması çalışmayı zorlaştırmıştır. Gelecekte şeker pancarı üretiminde büyük bir değişiklik yaşanmayacağı ancak nüfus artışına bağlı olarak şeker arzının yetersiz olacağı beklenmektedir. Aynı zamanda sıcaklık artışı ve yağış azalışlarına bağlı olarak su kaynaklarındaki yetersizlik, tarımsal sulamada tasarruf sağlanabilmesi için modern sulama tekniklerini zorunlu hale getirmektedir. Şeker arzının yetersizliğinin ancak dekarda şeker pancarı veriminin artırılarak giderilebileceği savunulmaktadır. Verimin arttırılmasına yönelik çalışmaların yapılmaması gelecekte hem şeker hem de yan ürünlerinde dışa bağımlılığa neden olacaktır. Şeker pancarı tarımının diğer sektörlere olan katkısı da düşünüldüğünde sürdürülebilirliğinin sağlanması büyük bir önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Sugar beet and sugar cane are the most common sugar products in the world. The sugar beet, which is a temperate zone plant, is a very important agriculture product for Turkey considering its contribution both to production of sugar and its subsidiary products and to other sectors. In this study, the changes in sugar beet production and sugar beet economy in Turkey were analyzed based on the projections made by IPCC amid the discussions on the effects of climate changes. Seventy percent of the Turkey's sugar beet is produced in Central Anatolia. The observation station data of the most productive eight city obtained from the database of MGM were analyzed by comparing the future scenarios and the results were compared to existing conditions, an estimate has been made for the sugar beet and sugar productivity. Due to the lack of certain meteorological data, there has been difficulties in this study. A significant change is not expected in the sugar beet production in the future, whereas a supply deficiency in sugar beet production is expected due to the population growth. Furthermore, the water shortage due to the increase in temperature and decrease in rainfalls requires modern irrigation methods in order to water-saving in farming. In order to deal with sugar supply shortage, the efficiency improvement of sugar beet production is recommended. Non-performance of the studies relating to the efficiency improvement will cause import dependency on both sugar and subsidiary products in the future. Considering the contribution of sugar beet to the other sectors, sustainability is of great importance.