Bina beton atıklarının karayollarında bitümlü temelde agrega olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of building concrete wastes as aggregate in bituminous base course on highways
  1. Tez No: 593484
  2. Yazar: MAHMUT VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAL TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri dönüştürülmüş bina atıkları, SuperpaveTM, İndirekt çekme deneyi, Recycled building waste, SuperpaveTM, Indirect Tensile Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Doğal kaynakların hızla tüketilmesi ile kaynak israfının sebep olduğu çevresel ve ekonomik zararlar geleceğin problemi olmaktan çıkarak günümüzün başlıca sorunlarından biri haline gelmiştir. Evrensel bir problem olan hammadde tüketiminin önüne geçmek çevresel bir bilinç, ekonomik bir ödevdir. Bu kapsamda karayolu inşa sektörüne de vazife düşmektedir. Hammadde kullanımını azaltmanın yöntemi, kullanılan hammaddelerin tekrar kullanılması, diğer bir deyişle geri dönüştürülmesidir. Geri dönüşüm basamaklarından biri agrega geri dönüşümüdür. Bitümlü sıcak karışımların ağırlıkça %95'i, hacimce %85'i agregalardan oluştuğu göz önünde bulundurulduğunda agrega geri dönüşümü için çareler aranması seçenek değil zorunluluktur. Bu tez çalışmasında ekonomik ömürlerini tamamlayarak yıkılan binaların atıkları öğütülerek agrega haline getirilmiştir. Referans kireçtaşı numunesi ve bina atıklarından elde edilen agrega numunelerinin, fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenerek şartname limitleri ile karşılaştırılmaları yapılmıştır. Bununla birlikte agrega haline getirilen atıklar Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) numuneleri ile, kalan kısmı kireçtaşı olmak üzere, sırasıyla %100, %75, %50 ve %25 oranlarında karıştırılmıştır. Her farklı karışım oranı için karışımın SuperpaveTM yöntemi ile hacimsel analizi yapılarak optimum bağlayıcı içeriği belirlenmiştir. Optimum bağlayıcı içeriği belirlenen numunelerin AASHTO T 283'e göre nem hassasiyetleri incelenmiştir. Ayrıca atık ilave edilmeyen referans kireçtaşı numuneleri için de deneyler yapılmış ve sonuçlar bina atıkları ile karşılaştırılmıştır. Test sonuçlarının Karayolu Teknik Şartnamesi limitleri ile kıyası yapıldığında, atık numunelerin su emme oranları ve Los Angeles aşınma deney sonuçlarının şartname limitlerini aştığı gözlemlenmiş olup, bina atıklarının bitümlü temellerde ancak %25 oranında kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid depletion of natural resources, environmental and economic damages caused by waste of resources have ceased to be the problem of the future and become one of the main problems of today. Preventing raw material consumption, a universal problem, is an environmental consciousness, an economic assignment. Within the scope of this task, there is also a duty to the highway construction sector. As a method of reducing the use of raw materials, it can be mentioned that reuse of the waste materials, in other words, recycling. One of the recycling steps is the recycling of aggregates. Considering that 95% by weight and 85% by volume of hot mix asphalt are aggregates, it is not an option to seek remedies for recycling of aggregates, it is an obligation. In this thesis study, the wastes of the buildings that were destroyed by completing their economic life were granulated into aggregate. Comparisons were made with specification limits by identifying physical and mechanical properties of raw limestone and aggregate obtained from demolition wastes. Afterwards, the granulated aggregate was mixed into Hot Mix Asphalt (HMA) at 100%, 75%, 50% and 25% by weight and the remaining part is used as limestone. For each mixing ratio, optimum binder content was determined by using Superpave volumetric mix design procedure. The moisture susceptibility of the samples, with optimum binder content was determined according to AASHTO T 283. Moreover, tests were also performed for the samples without adding waste and the results were compared with the demolition waste samples. When the test results are compared with the limits of the Highway Technical Specifications, it is observed that the water absorption rates of the waste samples and the Los Angeles abrasion test results exceed the specification limits, and it is determined that demolition wastes can be used only at a rate of 25% on asphalt base layers.