Sêwregi de eşîrê Kirmancan (Dimilîyan) û Kirmanckîya (Dimilkîya) înan
Siverek'teki Zaza aşiretleri ve konuştukları Zazaca
  1. Tez No: 593532
  2. Yazar: MURAT BAŞARAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. İBRAHİM BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Siverek, aşiret, kırmancki, dımılki, zaza kürtçesi, Siverek, Tribe, kirmanckî, dimilkî, Zazaki Kurdish
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Siverek'teki Zaza(dımıl) aşiretlerinin kökenleri ve bu aşiretlerin konuştukları Zaza Kürtçesi (dımılice) üzerine yapmış olduğumuz bu çalışmada, Siverek'i beş bölge şeklinde ele aldık ve bu bölgelerde yaşayan Zaza (Dımıl) aşiretlerini hem köken bakımından inceledik (nereden geldikleri vs.) hem de bu aşiretlerin konuştukları Zazaca (dımılice) ağızlarını hem birbirleriyle hem de Vate Çalışma Grubunun yirmi yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığı standart Zazaca ile mukayese ettik. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tarihi belgelerden ve çeşitli kitaplardan/tezlerden istifade ederek kısa bir şekilde Siverek tarihine değindik. İkinci bölümde aşiret mensuplarıyla yapmış olduğumuz röportajlar ve bazı tarihi kaynaklar ışığında bu aşiretlerin hangi zaman diliminde Siverek'e geldikleri, nereden geldikleri ile ilgili tespitler yapmaya çalıştık. Üçüncü bölümde ise yapmış olduğumuz röportajların deşifrasyonu ile, aşiretlerin konuşmuş oldukları Zaza Kürtçesi (Dımılice) ağızlarını kategorize ederek hem kendi aralarında hem de standart Zazaca ile mukayese ettik. Çalışmamızda röportajlardan aktaracağımız bilgiler, doğrudan röportaj yapılan kişinin ağzı ile yazıya geçirilecek, bunun dışında kalan kısımlarda ise Vate Çalışma Grubu takip edilecektir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the origin of Zaza tribes in Siverek and their spoken Zazaki Kurdish. In this study we divide Siverek into five areas and examine Zaza tribes settled in these areas in terms of origin and compare the accents of these tribes with both each other and the standard Zazaki that Vate Çalışma Grubu has developed over 20 years. This study consists of three chapters. In Chapter I, we deal with briefly the tribes the history of Siverek, drawing on various books and theses, In the Chapter II, we try to determine when these tribes had come to Siverek and where had come from in the light of some historical sources. In Chapter III, we categorize Zazaki Kurdish accents of these tribes and compare them with each other and standard Zazaki with the decipherments of the interviews that we had with the people from these tribes. In this study we use the standard Zazaki which Vate Çalışma Grubu (Grûba Xebate ya Vateyî) has developed over 20 years except for the experts from the original interviews