Aytül Akal romanlarında karakter eğitimi
The character education in the novels of Aytül Akal
  1. Tez No: 593569
  2. Yazar: EMİNE DOĞANTEMUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR DERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Karakter Eğitimi, Değer, Değerler Eğitimi, Aytül AKAL, Aytül AKAL Romanlarında Karakter Eğitimi, Character Education, Value, Value Education, Aytül AKAL, The Character Education In The Novels Of Aytül AKAL
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Aytül AKAL'ın çocuk romanlarını karakter eğitimi açısından incelemektir. Araştırmanın birinci bölümünde giriş yapılmış, problem durumu, varsayım ve sınırlılıklara yer verilmiştir. İkinci bölüm kuramsal çerçeveye ayrılmış; değer, değerler eğitimi ve karakter eğitimi kavramları ele alınmıştır. Ayrıca Aytül AKAL ve Mavisel YENER'in hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi hakkında bilgi verilmiş, dördüncü bölüm incelenen eserlere ayrılmıştır. Beşinci bölümde bulgular ve bu bulgulara dair yorumlara yer verilmiştir. Altıncı bölümde sonuç ve öneriler bulunmaktadır. Araştırmada betimsel nitelikte tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini yazarın 2000-2018 yılları arasında yayınlanan 15 çocuk romanı oluşturmaktadır. Araştırmada öncelikle kitabın kimliği, olay örgüsü, şahıs ve varlık kadrosu ile zaman ve mekân bilgileri fişlenmiştir. Daha sonra okuyucuya sunulan değerler fişlenmiş ve bu değerler Etik, Sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve diğer değerler olmak üzere beş ana başlık altında sınıflanmıştır. Araştırma neticesinde çalışma kapsamında incelenen eserlerin 23 farklı değeri içerdiği görülmüştür. Tespit edilen değerler; aile birliğine önem verme, bağımsız ve özgür düşünebilme, cesaret, çalışkanlık, dostluk ve arkadaşlık, duyarlılık, dürüstlük ve doğruluk, empati, estetik duyguların geliştirilmesi, fedakârlık, güven, iyimserlik, kültürel mirasa sahip çıkma, merhamet, misafirperverlik, nazik olma, paylaşımcı olma, sahip olduklarının kıymetini bilme, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımlaşma değerleridir. En sık karşılaşılan değerler, çalışkanlık, dostluk ve arkadaşlık, dürüstlük değerleri olmuştur. Araştırma sonucunda çalışma kapsamında incelenen eserlerin çocuklara değer aktarımı konusunda zengin örnekler içerdiği görülmüş ve karakter eğitimini ön plana alan bir çalışmada temel materyal olarak önerilebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to analyze the children's books of Aytül AKAL in terms of character education. In the first part of the research, it is made an introduction and it is given a place to problem status, hypottesis and limitedness. The second part is separeted for theoretical skeleton; the concepts of value, values education and character education are handled. Moreover; it is given information about the life, literary personality and works of Aytül AKAL and Mavisel YENER. In the third part, it is given information about the method of the research; the fourth part is seperated to inspacted works. In the fifth part it is given a place to findings and the comments about these findings. In the sixth part, the are result and suggestions. In the research, descriptive scanning model is used. The research universe is consists of 15 children's novels which were published between the years 2000 and 2018. In the research, primarily it is kept a recordof the book's identity, staryline, person and creafue staff and time and space information. And then, the values affered to reader are kept a record and these values are classified to five main titles including: Ethic, sociological, psychologi, economic and other values. As a result of the research, it is seen that the works analyzed within the scape of the study include twenty-three different values. The ascertained values are giving inportance to unity of family, independent and free thinking, courage, assiduty, amicabilty and friendship, sensitivity, horesty and faitfulness, empathy, development of aesthetic amotions, self sacrifice, confidence, optimisim, protecting the cultural heritage, mercy, hospitality, kindness, being sharer, to appeciate the possesed things, respect, love, responsibility, patriotism and cooperation. The most frequently encountered values are assiduity, amiability and friendship, honesty. At the end of the research, it is seen that the works analyzed with in the scope of the study include many samples about the values transfer to the children and it is made firm that it can be suggested as a main material in a study which takes values education to the forefront.