Aytül Akal'ın romanlarında çocuk gerçekliği
Children's reality in Aytül Akal's novels
  1. Tez No: 747895
  2. Yazar: YASENYA SAHİLLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk edebiyatı, çocuk gerçekliği, Child, child literature, child reality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çocuklar için eserler vermek sanılanın aksine emek gerektiren bir iştir. Çocuklar için eser vermeden önce onların dünyasına hâkim olmak gerekmektedir. Çocuk dünyasını, bakış açısını yansıtan eserler nitelikli eserler olabilmektedir. Okuma kültürü gelişen bireyler yetiştirebilmek için çocuk gerçekliğinin bilincinde olunmalıdır. Alanyazına bakıldığında, çocuk gerçekliğine uygun olarak oluşturulmuş eserler incelendiğinde var olan eserlerin ve kaynakların azlığı bu alanda daha çok çalışma sunulması ve diğer yapılacak çalışmalara da katkı sağlaması açısından önem taşımaktadır. Çocuklar için yazılmış eserlerin çocuk dünyasını ve çocuğun gereksinimlerini yansıtması gerekmektedir. Çocuğun ilgileri, gereksinimleri, bakış açıları, dil evreni yetişkinlerden farklıdır. Nitelikli eser seçerken okuyucunun düzeyi, gelişim özellikleri, çocuğun dünyası dikkate alınmalıdır. Yapılacak bu çalışmada da bu özellikler göz önüne alınarak Aytül Akal'ın romanlarının çocuk gerçekliğine uygunluğu incelenmiştir. Çocuklar için yazılmış eserlerde çocuk dünyasına hitap etmek, onların duygu, düşünüş ve davranışlarını anlamlandırmak önem taşır. Ortaya konan çocuk kitaplarında da bu özellikler göz önüne alınmalıdır. Çocuğa görelik ve çocuk gerçekliği bir çocuk kitabında olması gereken başlıca ölçütlerdendir. Bunlara uygun eser vermek hem yazar hem de okuyucu açısından önem taşır. Aytül Akal'ın Süper Gazeteciler roman serisi çocuk gerçekliği açısından incelenmiştir. Çocuk gerçekliği incelenirken; çocuğun doğası, psikolojik ve sosyal gereksinimleri, ilgisi, bakış açısı, dil ve anlam evreni göz önünde bulundurmuştur. Süper Gazeteciler roman serisinin çocuk gerçekliği dikkate alınarak oluşturulduğu sonucuna varılmıştır. Aytül Akal oluşturduğu karakterlere uygun olarak çocuk bakış açısını, ilgisini ve gereksinimlerini dikkate almaktadır. Çocukların bulundukları yaş ve gelişim seviyelerine göre gereksinimleri ve ilgileri roman karakterlerine yansıtılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda Aytül Akal'ın romanlarında çocuk gerçekliğine uygun eserler verdiği tespit edilmiştir. Buna uygun olarak sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Contrary to popular belief, creating works for children is a job that requires hard work. Before creating works for children, it is necessary to have comprehensive knowledge of their world. Works that reflect children's world and perspective can be qualified works. To be able to raise individuals whose reading culture develops, one should be aware of child reality. When we look at the literature, examining the works created in accordance with child reality, the scarcity existing of works and resources is substantial in terms of presenting more studies in this field and contributing to other studies to be done. Works written for children should reflect the world of children and the needs of the child. The child's interests, needs, perspectives and language universe are different from adults. When choosing a qualified work, the level of the reader, her/his developmental characteristics, the child's world should be taken into account. In this study, considering these features, the suitability of Aytül Akal's novels to child reality has been examined. In works written for children, it is important to address the world of children and to make sense of their feelings, thoughts and behaviors. These features should also be taken into account in the children's books produced. Relevance to the child and child reality are the main criteria that should be in a children's book. It is important for both the author and the reader to produce works in accordance with these. Aytül Akal's Süper Gazeteciler novel series has been examined in terms of child reality. While examining child reality; the nature of the child, his psychological and social needs, interests, perspectives, language and meaning universe were taken into consideration. It was concluded that the Süper Gazeteciler novel series was created taking into account child reality. Aytül Akal takes into account the child's perspective, interests and needs in accordance with the characters she creates. The needs and interests of the children according to their age and developmental level are reflected in the novel characters. As a result of the study, it was determined that Aytül Akal gave suitable works for child reality in her novels. Accordingly, conclusions and recommendations are given.