Glisemik yükü düşük besinleri içeren diyetin insülin direncine erken dönem etkisi
Early period effect of diet with low glycemic load food on insulin resistance
  1. Tez No: 593672
  2. Yazar: SELİN SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSREV HATEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: glisemik indeks, glisemik yük, insülin direnci, glycemic index, glycemic load, insulin resistance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, insülin direnci üzerine glisemik yükü düşük besinleri içeren bir diyetin erken dönemde etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Şubat-Ağustos 2018 tarihleri arasında, Fark Etmeden Diyet Beslenme ve Eğitim Danışmanlığı'na başvuran 20-45 yaş arası insülin direnci olan 14 yetişkin birey (7 erkek, 7 kadın) ile yapılmıştır. Bireylerin yaş ortalamaları kadınlarda 34,4±8,3 yıl; erkeklerde ise 40,1±3,8 yıldır. Bireylerle yapılan ilk görüşmede genel bilgileri, sağlık ve beslenme durumunu saptamak amacıyla anket yapılmış ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Ayrıca açlık kan glikozu, açlık insülin ve HOMA-IR parametreleri değerlendirilmiştir. Tüm bireylere 21 gün süresince 110-130 gr karbonhidrat, %20-%25 protein, %25-30 yağ ve glisemik yükü düşük besinleri içeren hipokalorik bir diyet uygulanmıştır. Çalışma sonucunda; toplam grupta diyet sonrası antropometrik ölçümler ve biyokimyasal parametrelerin hepsinde istatistiksel olarak anlamlı azalma görülmüştür (p0,05). Erkeklerde açlık kan glikozunda düşüş olmasına rağmen anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0,05). HOMA-IR'de azalma kadınlarda 3,01; erkeklerde ise 1,96 olarak saptanmıştır. Kadınlarda azalma daha yüksek olmasına rağmen cinsiyetler arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunmamıştır. BKİ ile yağ kütlesi (r=0,775; p=0,001), VFA (r=0,618; p=0,018) ve bel çevresi (r=0,868; p=0,005) arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Diyet öncesi açlık kan glikozu ile açlık insülin ve HOMA-IR değerleri arasında korelasyon gözlenmez iken diyet sonrası açlık kan glikozu ile açlık insülin ve HOMA-IR arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (p≤0,05). Sonuç olarak; düşük kalori, düşük karbonhidrat ve düşük glisemik yük içeren diyetler insülin direncinin önlenmesi ve tedavisinde etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
This research is targeted to define diet with low glycemic load food's impact on insulin resistance. 14 participants (7 male, 7 female) who applied Fark Etmeden Diyet nutrition and education consultancy from February 2018 to August 2018 were selected. All participants are diagnosed as insulin resistance. Participants' age range is between 20 and 45 years old. Female attendant average of age is 34,4±8,3; and male attendant average of age is 40,1±3,8. Anthropometric measurement and a questionnaire were made to determine general information, health and nutritional situation. Furthermore, fasting blood glucose, fasting insulin and HOMA-IR parameters were evaluated. All participants applied hypocaloric diet which has 110-130 g carbohydrate, 20%-25 protein and 25%-30 fat. All food that provided, had low glycemic load. In the result of research, there was a statistically significant decrease in the anthropometric measurement and biochemical in total group (p0,005). Although, there was a decrease in fasting blood glucose in man, it wasn't found significantly (p>0,05). HOMA-IR decrease in women was 3,01 and in men was 1,96. Despite, the higher HOMA-IR decrease in women, there wasn't any statistically significant differences between gender. The positive correlation was determined between BMI and fat mass (r=0,775; p=0,001), and between VFA and waist measurement (r=0,618; p=0,018). While there was no positive correlation between pre diet fasting blood glucose and fasting insulin and HOMA-IR, there was positive correlation between fasting blood glucose, fasting blood insulin and HOMA-IR during post diet period. Consequently, low calorie, low carbohydrate and low glycemic load diet can be effective treatment for preventing insulin resistance.