Prediyabetik bireylerin diyet glisemik indeksi ve glisemik yükü ile beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional status of diabetic glycemic index and glycemic load in prediabetic individuals
- Tez No: 557338
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLHAN SAMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Glisemik İndeks, Glisemik Yük, Akdeniz Diyet Kalite Skoru, Prediabetes, Glycemic index, Glycemic Load, Mediterranean diet quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmanın amacı sağlıklı ve prediyabetik bireylerin beslenme durumlarını karşılaştırmak ve diyetin kalitesi ile diyet glisemik indeksi ve glisemik yükü arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmada Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi diyet polikliniğine başvuran prediyabet tanısı almış 100 birey ile sağlıklı 100 birey rastgele seçilmiştir. Araştırma kapsamındaki bireylerin genel bilgileri, besin tüketim durumları, fiziksel aktivite düzeyleri, Akdeniz diyeti uyum skoru (ADS) ölçeği (14 sorudan oluşan) anket kağıdına kaydedilmiş, antropometrik ölçümleri alınarak beden kütle indeksleri (BKİ) hesaplanmıştır. ADSortalama skoru prediyabetik bireylerde 5,94±2,29 ve kontrol grubu bireylerde6,77±1,87 olup çalışmaya katılan bireylerin çoğunlukla orta düzeyde (6-9 puan)diyet kalitesine (kontrol: %58, prediyabetik: %50) sahip olduğu belirlenmiştir.Yüksek diyet kalite skoruna (≥ 9 puan) sahip olma oranıkontrol grubunda (%19), prediyabetik bireylere göre(%9) daha yüksek bulunmuştur(p0,05) sadece bel çevresi ile ADS arasında negatif yönlü önemli bir ilişki bulunmuştur (p0,05). Bu çalışmanın sonuçları,Akdeniz diyetine uyumlu, GI ve GY düşük bir diyetle beslenme modelinin Tip2 diyabet oluşma riskine karşı koruma sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the nutritional status of healthy and prediabetic individuals and to evaluate the relationship between diet quality and dietary glycemic index and glycemic burden. In this study, 100 individuals diagnosed with prediabetes and 100 healthy individuals who applied to Kırıkkale University Medical Faculty Hospital diet polyclinic were randomly selected. General information, food consumption status, physical activity levels, Mediterranean diet compliance score (ADS) scale (consisting of 14 questions) of the individuals included in the study were recorded on the questionnaire paper and body mass index (BMI) was calculated by taking anthropometric measurements. The mean score of AD was 5.94 ± 2.29 in prediabetic individuals and 6.77 ± 1.87 in the control group, and it was determined that the participants were mostly moderate (6-9 points) dietary quality (control: 58%, prediabetic: 50%). . The high dietary quality score (≥ 9 points) was higher in the control group (19%) than in prediabetic individuals (9%) (p 0.05), while only a significant negative correlation was found between waist circumference and ADS (p 0.05). The results of this study show that a diet that is compatible with the Mediterranean diet and low GI and GI diet provides protection against the risk of developing Type 2 diabetes.