Avrupa Birliği ve Türkiye'de kırsal kalkınma politikaları, IPARD Programı uygulaması (Malatya ili örneği)
Rural development policies in Europe and Turkey, ARDSI Program implementation (Case of Malatya province)
  1. Tez No: 593722
  2. Yazar: LEYLA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEMET CEM DANACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Avrupa Birliği, IPA, IPARD, TKDK
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, Avrupa Birliği'nin (AB) gelişmişlik düzeylerini arttırmak ve üyeliğe hazırlamak amacıyla potansiyel aday ülkelere aktarılan mali yardım aracı olan Instrument for Pre-Accession for Rural Development-Katılım Öncesi Mali İşbirliği Aracı-Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) Programı incelenmiştir. Program kapsamında Türkiye'de kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Malatya İl Koordinatörlüğü bünyesinde desteklenen yatırımlar ve bu yatırımların etkileri, istatistiki veriler ışığında incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, IPARD Programı aracılığıyla Malatya' da desteklenen yatırımların Malatya tarımına ve kırsal kalkınmasına etkilerini incelemektir. Bu amaçla Malatya'da desteklenen projeler, sektörler, destek tutarları, istihdam sayıları, genç ve kadın girişimci sayıları, desteklenen makine ekipmanlar tablolar eşliğinde sunulmuştur. Ayrıca Tarım İl Müdürlüğü vasıtasıyla IPARD Programının uygulanmaya başladığı 2011 yılı ile 2019 yılı güncel verileri alınarak sektör bazlı ildeki değişim incelenmiş ve sektörel olarak TKDK Malatya İl Koordinatörlüğü'nün etkisi irdelenmiştir. Daha önce ülkemizde uygulanan destekleme politikalarının kırsal kesime tam manasıyla ulaşamadığı görülmektedir. Bu konuda IPARD Programının Türkiye'ye ve Malatya'ya katkıları ise sınırlı düzeyde kalmaktadır. Ancak IPARD benzeri destekleme politikalarının devreye girmesiyle Türkiye geri kaldığı tarım ve hayvancılık alanındaki eksikliklerini bir nebze olsun kapatacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Instrument for Pre-Accession for Rural Development (ARDSI) Program, which was transferred to potential candidate countries in order to increase the level of development of the European Union (EU) and prepare for membership, was examined. The investments of Rural Development Support Agency, established in Turkey (TKDK) under the program and Malatya Provincial Coordination Unit, and the effects of these investments are evaluated utilizing statistical data provided. The aim of this study is to examine the effects of the investments supported in Malatya through ARDSI Program on Malatya agriculture and rural development. For this purpose, supported projects, sectors, support amounts, employment numbers, the number of young and women entrepreneurs, supported machine equipment in Malatya as selected sample province are presented on tables with datas are provided by ARDSI. Also, through the Provincial Directorate of Agriculture, the datas in the year 2011 which ARDSI Programme began to apply and the current datas of the year 2019 has taken to examine the sector based changes in the province and the effect of ARDSI Malatya Provincial Coordination as sectoral is analysed. Earlier in rural areas of applied support policies in Turkey it is target unable to reach literally. In this regard ARDSI in Turkey and Malatya contribution is limited in the level. But the rest of ARDS in Turkey with the introduction of supporting policies like agriculture and livestock in the area are thought to lack a little bit off. Key Words; 1) Rural Development, 2)European Union, 3)IPA, 4)IPARD, 5)TKDK