Plastik enjeksiyon makinesinde servo motor kullanımı
The use of servo motor in plastic injection machine
- Tez No: 593727
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL YAKUT, PROF. DR. OSMAN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: plastik enjeksiyon makinasında servo motor kullanımı, plastik enjeksiyon kontrol sistemi, hidrolik motoru oransal kullanım, plastik enjeksiyon da servo motor, the use of servo motor in plastic injection machine, plastic injection control system, hydraulic motor modulating use, servo motor in plastic injection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında, ideal ürün çıktısı için mevcut hidrolik sistemli enjeksiyonla kalıplama makinalarından optimizasyon için gerekli hız, sıcaklık ve basınç parametreleri alınamadığından yeni bir servo motor kontrollü enjeksiyonla kalıplama makinası imal edilmiştir. İmal edilen yeni yerli makina ile hidrolik baskı sistemi yerine kullanılan servo motorlar istenilen değerlerle çalışabilme imkanı vermiştir. Bu çalışma ile ülkemizde ilk kez servo motor kontrollü enjeksiyonla kalıplama makinası üretilmiştir. Üretilen makinanın kontrol ünitesi ile istenilen sıcaklık ve baskı hızı ayarlanabilmektedir. Üretilen makinada kullanılan servo motorlara uygun sürücüler kullanılmış ve bu sürücülere yazılımlar yüklenmiştir. Bu sayede mevcut ana yazılımımızın yüklü olduğu endüstriyel PC dışında otonom kontrol yazılımı olan servo motor kontrolü sağlanmıştır. Sistemde iki adet servo motor kullanılmış ve bunlar mal alma ve enjeksiyon bölümlerinde kullanılmıştır. Bu sayede yüksek hızlara çıkılmış ,mal almada hassasiyet ve süre kazanılmış sistemler bağımsız çalıştırılmış ve istenilen sonuçlar alınmıştır. Bu tip cihazlarda ilk kez endüstriyel PC tercih edilmiş ve yazılım olarak Visual Studio VB kullanılmıştır. Sistemdeki data alımları ek USB kartlarla sağlanmış servo motor kontrolleri RS485 modbus protokolleri ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan sistemde servo motor dışında hareket mekanizmaları hidrolik ve asenkron motorlarla gerçekleştirilmiş ayrıca hidrolik sistemde enerji tasarrufu olması için sürücü kullanılarak oransal olarak kontrol edilmiş ve tasarruf sağlanmıştır. Buradaki oransal kontrol kartı geliştirilmiş ve sisteme başarı ile uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, because of not receiving necessary speed, temperature and pressure parameters for optimization of moulding machines through injection within existing hydraulic system for ideal product output, a new servo motor controlled moulding with injection machine has been produced. The recently produced native machine and the servo motors used instead of hydraulic pressure system have supplied possibility of working with intended values. By this study, servo motor controlled moulding with injection machine has been produced in our country for the first time. The control unit, the intended temperature and pressure speed of the produced machine can be adjusted. Proper drivers have been used at the produced machine and softwares have been installed on these drivers. By this means, except for the industrial PC on which our existing main software has been installed, the servo motor control which is an autonomous control software has been provided. In this system, two servo motors have been used and these have been used in sections of having goods and injection. By this means, high speeds have been launched out, sensitivity and time have been gained in having goods, systems have been generated independently and intended results have been admitted. Industrial PC has been preferred in these machines for the first time and as a software Visual Studio VB has been used. The data intake in the system has been provided with additional USB cards, the servo motor controls have been realized with RS485 modbus protocols. At the made system; except the servo motors, the motion mechanisms have been realized with hydraulic and asynchronous motors, also for energy conservation at the hydraulic system, by using driver has been controlled as modulating and saving been generated. The modulating control card here has been improved and applied on the system successfully.