Muâviye b. Ebû Süfyân'ın Hicâz siyaseti
Muawiyah b. Abî Sufian and his policies on Hijaz
  1. Tez No: 593843
  2. Yazar: HASAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Muâviye, Hicâz, Medîne, Mekke, Tâif, Muâwiyah, Hijaz, Medina, Mecca, Ta'if
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İslâm'dan önce ve sonra Mekke, Medîne ve Tâif gibi önemli merkezleri kapsayan Hicâz, sosyal, iktisadi, dînî ve siyasî açıdan çok önemli roller üstlendi. Zamanla bu alanlarda uygulamalar değişime uğradı. İslâm'dan sonra Müslümanların kıblesi Kâbe'yi içinde barındırdığı için önemi eskiye nazaran daha da arttı. Hz. Muhammed'in yanı sıra Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer zamanlarında da hilafet merkezi Medîne oldu. Fakat Hz. Ali yönetim merkezini Medîne'den Kûfe'ye taşıdı. Muâviye ise başkenti Kûfe'den Şam'a nakletti. Bu sebeple Hicâz'ın konumunda ve oradaki uygulamalarda farklılıklar meydana geldi. Bu farklılıkları birbirleriyle karşılaştırarak ele almak, Hicâz bölgesinde yaşanan değişimi daha rahat gözler önüne serebilir. Muâviye'nin Hicâz siyaseti, tezimizin ana konusunu oluşturmaktadır. Bu bölgenin en önemli şehirleri olan Mekke, Medîne ve Tâif'te, Muâviye'nin valileri ve bizzat kendi ziyaretleri vasıtasıyla sosyal, iktisadî, dînî ve siyasî alanlardaki uygulamalarını, önceki dönemlerdeki uygulamalarla karşılaştırarak ele alacağız. Çalışmamızda özellikle Muâviye'nin bizzat yaptığı ve yaptırdığı iktisadi uygulamaları aktarmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Before and after Islam, Hijaz, which includes important centers such as Mecca, Medina and Taif, played a very important role in social, economic, religious and political terms. Over time, applications in these areas have changed. After Islam, the importance of the Qibla of Muslims increased because it contained the Kaaba. As well as Hz. Muhammad, the Prophet, In the times of Abu Bakr and Omar, Medina became the center of the caliphate. But Hz. Ali moved his headquarters from Medina to Kufa. Muâwiyah transferred the capital from Kufa to Damascus. Therefore, differences occurred in Hijaz's position and practices there. Comparing these differences with each other may reveal the changes in Hijaz region more easily. Muâwiyah's Hijaz policy is the main subject of our thesis. we will try to compare the practices of Muâwiyah governors and and their visits by means of social, economic, religious and practical areas in the most important cities of this region, Mecca, Medina and Taif with in the previous periods.