Organik tarımda zararlılarla mücadele yöntemleri
Methods of combating pests in organic agriculture
- Tez No: 593853
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Ekolojik Tarım, Biyoteknoloji, Doğal Mücadele, Organic Agriculture, Ecological Agriculture, Biotechnology, Natural Control
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada organik tarımda zararlılarla mücadele yöntemleri incelenmiştir. Doğal yaşamda zararlılarla mücadele yöntemleri kapsamında ekolojik çevreye duyarlılık dikkate alınarak öncelikli olarak doğal mücadele yöntemleri yürütülmelidir. Bu nedenle, insanların yaşam alanlarında doğal üretim organik tarım faaliyetleri önemli yer tutmaktadır. Organik üretimde doğal dengeyi bozmadan zararlılarla mücadele edilmektedir. Organik mücadelede pestisit yerine doğal mücadele yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin bazıları zararlıları kovucu, uzaklaştırıcı ve feromon tuzaklarıyla yakalama şeklinde kullanılarak başarılı sonuçlar elde edildiği belirlenmiştir. Bilindiği gibi, insanlığın en temel gıda ve giyim ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için, günümüzde artan dünya nüfusuyla paralel olarak tarımsal üretimde artış gerçekleşmesi gerekliliği açıktır. Gerek organik üretim artışı ve gerekse çevre ve insan sağlığı açısından organik tarımda zararlılarla mücadele yöntemleri önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmada organik tarımda zararlılarla mücadele yöntemleri kapsamında yasal düzenlemeler, kültürel mücadele, fiziksel ve mekaniksel mücadele, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele, genetik mücadele, kimyasal mücadele, entegre mücadele ve organik tarım ve mücadele yöntemlerinin organik tarım danışmanlığı açısından irdelemektir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine methods of pest control in organic agriculture. Within the scope of pest control methods in natural life, ecological environment sensitivity should be taken into consideration and natural control methods should be carried out primarily. Therefore, the natural production of organic farming activities occupy an important place in people's habitats. For this reason, pests are fought without disturbing the natural balance. Natural control methods are applied instead of pesticides in organic control. Some of these methods have been found to be successful in using pest repellent, remover and pheromone traps. As it is known, in order to meet the most basic food and clothing needs of humanity, it is clear that there is an increase in agricultural production in parallel with the increasing world population. Pest control methods occupy an important place in organic and organic agriculture both in terms of increase in yield and environmental and human health. In this context, the aim of this study is to examine the legal regulations, cultural control, physical and mechanical control, biological control, biotechnical control, genetic control, chemical control, integrated control and organic farming and control methods in organic agriculture within the scope of organic pest control methods.