Cihanbeyli ağızları
Ci̇hanbeyli dialects
  1. Tez No: 593868
  2. Yazar: GÜLŞEN POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALİP DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız, Türkiye Türkçesi Ağızları, Cihanbeyli Ağızları, Dialect, Turkish Dialects, Cihanbeyli Dialects
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışmayı Konya ilinin Cihanbeyli ilçesinin ağızları oluşturmaktadır. Çalışmamız Giriş, İnceleme, Metinler, Sözlük olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Cihanbeyli'nin tarihçesi, etnik yapısı, coğrafyası, eğitim durumu, bölgenin kültürel özellikleri, nüfusu, konumu hakkında bilgi verilmiştir. İnceleme bölümünde Cihanbeyli'den derlediğimiz metinlerin dil bilgisi incelemesi yer almaktadır. Bu kapsamda Cihanbeyli ağızlarının ses ve şekil bilgisi özellikleri ortaya konulmuştur.Tespit edilen karakteristik özelliklerden hareketle Cihanbeyli ağızlarının Türkiye Türkçesi ağızlarındaki yeri tespit edilmiştir. Metinler bölümünde Cihanbeyli'den otuz sekiz kaynak kişiden derlediğimiz metinler vardır. Sonuç bölümünde ise ses ve şekil bilgisi bakımından tespit edilen Cihanbeyli ağızlarınının özellikleri yer almıştır. Çalışmanın sözlük bölümünde Türkiye Türkçesinde olmayan ve fonetik açıdan tanınmayan kelimeler yer almıştır. Kelimenin metinde geçtiği yer satır numarasıyla birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study consists of the dialects of Cihanbeyli district of Konya. Our study consists of four chapters: introduction, analysis, texts and dictionary. In the introduction part, the history, ethnic structure, geography, educational status, cultural characteristics, population and location of Cihanbeyli were given. In the review section, there is a grammatical analysis of the texts we have collected from Cihanbeyli. In this context, phonological and morphological features of Cihanbeyli dialects have been revealed. Based on the detected characteristic properties, the dialects of Cihanbeyli were determined their position in the dialects of Turkish. In the texts section, there are texts that we have compiled from thirty-eight source persons from Cihanbeyli. In the conclusion part, the characteristics of the Cihanbeyli dialects which were determined in terms of sound and morphology were given. In the dictionary section of the study, words which are not in Turkish and not recognized phonetically were included. The place of the word in the text is presented with the line number.