Örgütsel sinizm ile iş tatmini arasındaki ilişki: Bir araştırma
Relationship between organizational cynicism and job satisfaction: A research
  1. Tez No: 593867
  2. Yazar: BİLGE KAVAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVTAP SARIOĞLU UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational Cynicism, Job Satisfaction, Public Institutions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Örgütsel sinizm; bir kişinin çalıştığı örgüte karşı geliştirdiği, bilişsel, duygusal ve davranışsal boyutları içeren olumsuz bir tutumdur (Dean vd., 1998, s.346). İş tatmini, kişinin işini veya iş deneyimini değerlendirmesinden kaynaklanan hoşa giden veya olumlu duygusal durumdur (Vroom 1964, s.99). Bu çalışmanın amacı; kamu kurumlarında çalışanların örgütsel sinizm ile iş tatmini düzeyleri arasında bir ilişkinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini Uşak il merkezinde faaliyet gösteren 15 kamu kurumundan 332 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada anket uygulaması yapılmış olup toplanan veriler SPSS 23 Paket Programı kullanılarak, Güvenirlilik ve Faktör Testleri, Bağımsız Örneklem T- Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Korelasyon ve Regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, kamu kurumunda çalışanların örgütsel sinizm ile iş tatmini düzeyleri arasında orta düzeyde ve negatif yönlü anlamı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel sinizm ve iş tatmininin birbirini negatif etkilediği görülmekle birlikte, iş tatminin örgütsel sinizmi daha yüksek olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Demografik özelliklere göre ise kamu kurumunda çalışanların cinsiyetleri ve iş tatmini düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu, ayrıca kamu kurumunda çalışanların kadro durumları ve örgütsel sinizm düzeyleri ile kadro durumları ve iş tatmini düzeyleri arasında da anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational cynicism is a negative attitude that includes cognitive, emotional and behavioral dimensions of the employee towards the organization (Dean, et al, 1998, s.346). Job satisfaction is a pleasant or positive emotional state resulting from the assessment of one's work or work experience (Vroom 1964, s.99). The aim of this study is to find out whether there is a relationship between organizational cynicism and job satisfaction of the employee in the public institutions. The sample of the study consists of 332 employees from 15 public institutions in the city center of Uşak. The questionnaire was applied for the research and the data were evaluated by using SPSS 23 Package Program, Reliability and Factor Tests, Independent Sample T-Test, One-Way ANOVA, Correlation and Regression analyzes. As a result of research, it was found that there was a moderate and negative relationship between organizational cynicism and job satisfaction levels of the employee in public institutions. Organizational cynicism and job satisfaction seem to affect each other negatively, but job satisfaction has been found to have a higher negative impact on organizational cynicism. According to the demographic characteristics, there was a significant difference between the gender and job satisfaction levels. There is also a significant difference between the staff status and the levels of organizational cynicism and job satisfaction.