Drying of blueberry (Vaccinium spp.) and cornelian cherry (Cornus mas L.) using different methods and determination of bactericidal effect of the dried product on e.coli (Escherichia coli) under in vitro conditions
Yaban mersini (Vaccinium spp.) ve kızılcığın (Cornus mas L.) farklı yöntemlerle kurutulması ve elde edilen kuru ürünlerin in vitro ortamda e.coli (Escherichia coli) bakterisi üzerinde anti-mikrobiyal etkisi
- Tez No: 593921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ALİBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yaban mersini, kızılcık, kurutma, antioksidan kapasitesi, antosiyanin içeriği, antimikrobiyal aktivite, Blueberry, cornelian cherry, drying, antioxidant capacity, anthocyanin content, antimicrobial activity
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yapılan çalışmada kızıılcık (Cornus mas L.) ve yaban mersini (Vaccinium spp.) meyvelerine farklı kurutma metodları uygulanarak kurutma işlemi uygulanmıştır. Çalışma süresinde kızılcık ve yaban mersini meyveleri üzerinde doğal kurutma, konvektif kurutma, mikrodalga kurutma ve konvektif–mikrodalga kurutmanın beraber kullanıldığı ısıl işlemler denenmiştir. Kurutma işlemleriyle birlikte kızılcık meyvesinin ilk nemi %72.56±0.18'den %10.27±0.13'e düşürülürken bu değer yaban mersininde %84.76±0.20'den %10.03±0.09'a indirilmiştir. Çalışma süresince en uzun kurutma süresi ve en fazla enerjinin harcandığı kurutma konvektif (sıcak hava) kurutma olmuştur. Çalışma, hem CC hem de BB'nin yüksek antioksidan kapasite gösterdiği ve çeşitli miktarlarda polifenolik bileşiklerden oluştuğu sonucuna varmıştır. Ayrıca, toplam antioksidan kapasiteye göre, CUPRAC en uygun yöntemdir.Çalışma sonuçlarına göre, antioksidan kapasitesi yüksek, polifenolik içerikler ve C vitamini açısından zengin olan bu iki meyvenin çok miktarda antosiyanin içermesine rağmen antimikrobiyal aktivite üzerinde bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, different drying methods were applied to two types of fruit, that is, cornelian cherry CC (Cornus mas L.) and blueberry BB (Vaccinium spp.). During the research work, both CC and BB were exposed to natural drying, convective drying, microwave drying, and the combined microwave-convective drying. The initial moisture content of cornelian cherry (CC) at 72.56 ±0.18% was reduced down to 10.27 ± 0.13%; whereas the moisture content of blueberries (BB) initially at 84.76 ± 0.20% was reduced to 10.03 ± 0.09%. During the study, it has been found that apart from natural drying, convective drying has the longest drying time and the highest values for the specific energy consumption. The study concludes that both CC and BB show high antioxidant capacity and comprises of various amounts of polyphenolic compounds. Moreover, as per the total antioxidant capacity, CUPRAC is the most suitable method. The anthocyanin and vitamin C content for both the fruits showed high values, which concludes that CC and BB can be an essential source of daily vitamin C consumption. Even though both CC and BB contains high values of anthocyanin, no antimicrobial activity was found for both the fruit samples.