Temporomandibular eklem disfonksiyon sendromunda transkutaneal elektriksel sinir stimülasyonu ve ultrason'un etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficiacy of TENS and ultrasound in temporomandibular joint dysfunction syndrome
- Tez No: 59395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY KIRDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Temporomandibular Eklem, Temporomandibular Eklem Disfonksiyon Sendromu (TMEDS), TENS, Ultrason, Temporomandibular Joints, Temporomandibular Joint Dysfunction Syndrome, TENS, Ultrasound
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Temporomandibular Eklem Disfonksiyon Sendromu (TMEDS), eksternal travma veya internal sebepler sonucunda meydana gelir. Ağrı eklem üzerinde, kulakta veya yüzde olabilir, çiğneme sırasında artabilir. TMEDS 'ye ait semptomların giderilmesinde Transkutaneal Elektriksel Sinir Stimülasyonu (TENS) ve Ultrason'un (US) etkinliklerini araştırmak ve karşılaştırmak amacıyla, 4 grup halinde yapılan bu çalışmada, TMEDS tanısı konmuş 72 olgu Dr. Hasan Polat Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile H.Ü. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Y.O.'da tedaviye alınmıştır. Olguların 18'ine TENS, 18'ine US, 18'ine placebo TENS ve 18'ine de placebo US uygulanarak, bu tedavilerin klik sesi, lokal palpasyonla hassasiyet, Günlük Yaşam Aktiviteleri'nde (GYA) değişik aktiviteler üzerindeki etkisi karşılaştınimıştır. Çalışmanın sonucunda, tüm gruplarda günlük yaşamda değişik aktivitelerdeki ağrı şiddeti, palpasyonla hassasiyet ile ağız açılımı ve lateral deviasyon ölçümlerinde anlamlı iyileşmeler bulunmuştur. Klik sesini yoketmede US diğer tedavilere göre daha başarılı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, TENS ve US'nin TMEDS'de semptomların giderilmesinde birbirine yakın etkileri olduğu kaydedilmiştir. Ayrıca tedavi gruplarında, placebo gruplarına göre daha başardı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Temporomandibular Joint Dysfunction Syndrome is formed by the external traumas or internal causes. The pain can be occurred on the joints, on ears or on face and can be increased while chewing. In the subject of decreasing the symptoms of TMEDS, in order to research and compare the effectiveness of Transcutaneal Electrical Nervous Stimulation and US, 72 patients diagnosed with TMEDS are treated in Dr.Hasan Polat Physical Therapy and Rehabilitation Center and H.Ü. Physical Therapy and Rehabilitation High School. The patients are separated into four groups with 18 patient in each. By applying TENS to the first group, US to the second, placebo TENS to the third and placebo US to the fourth, the effectiveness of these therapies, on to the click sound, the sensitivity by the local palpation, the pain in daily life activities were compared. At the end of the study, in all groups, meaningful improvements are obtained in the measurement of the intensity of pain, the sensitivity by the palpation and the opening of mouth and lateral deviation. According to the conclusions, it is found that TENS and US have similar effects in removing of the symptoms in TMEDS. In addition, better results are obtained in the therapy groups than the placebo groups.