İş hayatında mükemmeliyetçiliğin ve öz yeterliliğin örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi
The effect of excellence and self-efficiency in business life on organizational citizenship behavior
  1. Tez No: 593984
  2. Yazar: SÜLEYMAN ASLANGİRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BÜYÜKBEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, öz yeterlilik, örgütsel vatandaşlık, Perfectionism, self-efficiency, organizational citizenship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada, iş hayatında mükemmeliyetçiliğin ve öz yeterliliğin, örgütsel vatandaşlık davranışına etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilinde iş hayatında bulunan ve 18 yaş üzeri gönüllü bireyler oluşturmuştur. Araştırmada nitel yöntem kullanılmış olup veriler anket aracılığı ile toplanmış, SPSS 23 programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda örgütsel vatandaşlık genel düzeyi ile başlama düzeyi arasında negatif yönlü bir anlamlı ilişki tespit edilirken, Örgütsel vatandaşlık genel düzeyi ile yılmama düzeyi arasında da pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bunun yanında öz yeterlilik ve mükemmeliyetçilik boyutlarının örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde anlamlı etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of perfectionism and self-efficacy on organizational citizenship behavior in business life. The sample of the study consisted of volunteers over the age of 18 who are in business life in Istanbul. Qualitative method was used in the study and the data were collected by questionnaire and analyzed in SPSS 23 program. As a result of the study, a significant negative relationship was found between the general level of organizational citizenship and the level of onset, while a positive and significant relationship was found between the general level of organizational citizenship and the level of resilience. In addition, self-efficacy and perfectionism dimensions had a significant effect on organizational citizenship behavior.