Çalışma sermayesi yatırım ve finansman politikalarının firma kârlılığı ve değerliliğine etkisi: BİST Yıldız Endeksinde yer alan sınai işletmeleri üzerine bir araştırma
The effect of working investment and financing policies on the company profitability and value: A research on industrial companies which in the BIST Star Index
- Tez No: 594173
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ SERKAN ÖZDEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Çalışma Sermayesi Yatırım Politikası, Çalışma Sermayesi Finansman Politikası, Firma Kârlılığı, Firma Değerliliği, Working Capital Investment Policy, Working Capital Financing Policy, Firm Profitability, Firm Valuableness
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışma sermayesi politikaları kavramı işletmeler tarafından izlenen çalışma sermayesi yatırım ve finansman politikalarının tamamını ifade etmekte olup izlenen bu politikaların ilgili işletmelerin kârlılıkları ve değerlilikleri üzerinde önemli ölçüde etkisi bulunmaktadır. Bu çalışmada, çalışma sermayesi yatırım ve finansman politikalarının Borsa İstanbul Yıldız Endeksinde 2007-2016 yılları arasında işlem gören sınai işletmelerinin kârlılıkları ve değerlilikleri üzerine olan etkilerinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, çalışmanın birinci bölümünde çalışma sermayesi kavramı ile çalışma sermayesi politikalarının neler oldukları, unsurları ve özellikleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde de firma kârlılığı ve değerliliği kavramları açıklanmıştır. Çalışmanın uygulama kısmını oluşturan üçüncü ve son bölümünde ise, Borsa İstanbul Endeksinde 2007-2016 yılları arasında kesintisiz işlem gören 44 adet sınai işletmesine ait (Toplam Dönen Varlıklar / Toplam Varlıklar), (Toplam Kısa Vadeli Yükümlülükler / Toplam Varlıklar), Satış Hacmi, Finansal Kaldıraç Oranı, Cari Oran değerlerinin firma kârlılığı ve değerliliği ile olan ilişkisi dinamik panel veri analizi yöntemi ile incelenmiştir. Analiz neticesinde elde edilen bulgular, çalışma sermayesi politikalarının göstergesi olan finansman politikalarının Aktif Kârlılığı, Öz Sermaye Kârlılığı ve Faaliyet Kârlılığı ile negatif; yatırım politikalarının ise pozitif ilişkili olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan firma değerliliği ölçütü olan PD/DD değerinin izlenen finansman politikaları ile anlamlı ve aynı yönlü; yatırım politikalarının ise anlamlı fakat ters yönlü ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir. Kontrol değişkenlerinden Cari Oran değişkeninin bağımlı değişkenlerden Aktif Kârlılığı ve Faaliyet Kârlılığı değişkenleri ile anlamlı, diğer bağımsız değişkenler ile anlamsız; Finansal Kaldıraç değişkeninin PD/DD değişkeni ile anlamsız, diğer bağımlı değişkenler ile anlamlı; Satış Hacmi değişkeninin ise tüm bağımlı değişkenler ile anlamlı ilişki içinde olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulguların, işletmelerin izleyecekleri çalışma sermayesi politikalarını belirlerken ne derece dikkatli olmalarını göstermesi açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of working capital policies refers to all of the working capital investment and financing policies followed by the enterprises and these policies have significant impacts on the profitability and the valuableness of the related enterprises. In this study, it is aimed to reveal the effects of working capital investment and financing policies on the profitability and valuableness of industrial enterprises traded between 2007-2016 in Borsa Istanbul Star Index. For this purpose, in the first part of the study, the concepts of working capital and working capital policies, its elements and characteristics are discussed and then in the second part, the concepts of company profitability and valuableness are explained. In the third part which is the application part, the relationship between enterprise value and profitability with variables; (Total Current Assets / Total Assets), (Total Short Term Liabilities / Total Assets), Sales Volume, Financial Leverage Ratio, Current Ratio, belong to 44 industrial enterprises uninterruptedly traded in the Istanbul Stock Exchange between 2007 and 2016, tried to be analyzed by using dynamic panal data analysis. The findings of the analysis show that while financing policies which represent the working capital policies are in a negative relationship with asset profitability, equity profitability and operating profitability; investment policies are in a positive relationship. On the other hand, the PD / DD value, which is the criterion of firm value, is significant and the same direction with the applied financing policies; investment policies were found to have significant but inverse relationship. In this study, it is detected that from the control variables, the Current Ratio variable is significant with the asset profitability and operating profitability, but it is insignificant with other dependent variables. The other analysis results are that while Financial Leverage Ratio has a significant relationship with PD/DD value although it has a significant relation with other dependent variables; Sales Volume variable has significant relation with all of the dependent variables. These results are considered to be important in terms of showing how careful enterprises are in determining their working capital policies.