Çalışma sermayesi yönetiminin firma değeri ve karlılığı üzerindeki etkisi: BİST KOBİ sanayi işletmelerinde bir araştırma
The effect of working capital management on firm value and profitability: A research in BİST COBİ industrial enterprises
- Tez No: 838061
- Danışmanlar: PROF. DR. M. MUSATAFA KISAKÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BİST, çalışma sermayesi yönetimi, firma karlılığı, firma değeri, panel veri analizi, KOBİ, BİST, working capital management, firm profitability, firm value, panel data analysis, SME
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışma sermayesi yönetimi, firmanın bir yıl içerisindeki dönen varlıklarının ve kısa vadeli borçlarının yönetimidir. Diğer bir ifade ile firmaların bir yıl içerisindeki kaynakların ve varlıkların kullanımında nelere yatırım yapılacak, nasıl yapılacak ve nereden finanse edilecek gibi soruların yanıtını veren ve firmaların karlılık ve risk arasında seçimlerinin yönetimidir. Dolayısıyla çalışma sermayesinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesi firmanın kârında ve değerinde artış olmasını sağlayacaktır. Çalışmada, firmaların cari dönemdeki dönen varlıklarına olan yatırımları ve kısa vadeli kaynak kullanımlarının firma değeri ve firma karlılığına olan etkisi incelenmiştir. Çalışmada örneklem olarak BİST‟te kayıtlı olan ve 2013-2019 yılları arasında aktif olarak faaliyette bulunan 28 KOBİ Sanayi İşletmelerinin verileri kullanılarak panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada firmanın karlılığını ölçmek için aktif karlılık oranı (ROA), öz sermaye karlılık oranı (ROE) ve faiz ve vergi öncesi kar (FVÖK) oranları bağımlı değişken olarak belirlenmiştir. Ayrıca firma değerini ölçmek için piyasa değeri/ defter değeri (PD/DD) ve Tobin-Q oranı bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Bağımsız değişken ise çalışma sermayesi yatırım politikaları (CSYP), çalışma sermayesi finansman politikaları(CSFP), kaldıraç oranı (LEV) ve satışlardaki büyüme (SB) oranları kullanılmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler ile 5 adet panel veri regresyon modeli kurulmuştur. Regresyon modellerini dikkate alarak yapılan analizler sonucunda CSYP ve CSFP‟nin ROA üzerindeki etkisi pozitif ve anlamlı, LEV‟in ROA üzerindeki etkisi negatif yönlü ve anlamlı, satışlardaki büyümenin ROA üzerindeki etkisi ise anlamsız olarak görülmüştür. CSYP‟nin ve SB‟nin ROE üzerindeki etkisi pozitif ve anlamlı, LEV‟in ROE üzerindeki etkisi negatif ve anlamlı, Csfy‟nin ROE üzerindeki etkisi ise anlamsızdır. CSYP, LEV, ve SB‟nin FVÖK üzerindeki etkisi arasında pozitif ve anlamlı iken CSFP‟nin FVÖK üzerindeki etkisi anlamsızdır. CSYP, CSFP ve SB‟nin PD/DD üzerindeki etkisi anlamsız, LEV‟in PD/DD üzerindeki etkisi ise pozitif ve anlamlıdır. Tobin-Q ile CSYP, CSFP ve SB arasında anlamsız bir etki vardır. LEV‟in Tobin-Q üzerindeki etkisi ise pozitif ve anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Working capital management is the management of current assets and short-term liabilities of the firm within a year. In other words, working capital management is the management of current assets and short-term liabilities of the firm within a year. In other words, working capital management is the management of firms' choices between profitability and risk, answering questions such as what to invest in the use of resources and assets within a year, how to do it and where to finance it. Therefore, effective and efficient management of working capital will lead to an increase in the firm's profit and value. In this study, the effect of firms' investments in current assets and short-term resource utilisation on firm value and firm profitability in the current period is examined. In the study, panel data analysis was carried out using the data of 28 SME Industrial Enterprises registered in BİST and actively operating between 2013-2019 as a sample. In the study, return on assets (ROA), return on equity (ROE) and earnings before interest and taxes (EBIT) ratios were determined as dependent variables to measure the profitability of the firm. In addition, market value/book value (PD/BV) and Tobin-Q ratio are used as dependent variables to measure firm value. The independent variables are working capital investment policies (CSYP), working capital financing policies (CSFP), LEVerage ratio (LEV) and size of sales (SB). Five panel data regression models were established with dependent and independent variables. As a result of the analyses conducted by considering the regression models, the effect of CSYP and CSFP on ROA is positive and significant, the effect of LEV on ROA is negative and significant, and the effect of size of sales on ROA is insignificant. The effect of CSYP and SB on ROA is positive and significant, the effect of LEV on ROA is negative and significant, and the effect of Csfy on ROA is insignificant. While the effect of CSYP, LEV, and SB on FVÖK is positive and significant, the effect of CSFP on FVÖK is insignificant. The effect of CSYP, CSFP and SB on PD/DD is insignificant, while the effect of LEV on PD/DD is positive and significant. There is an insignificant effect between Tobin-q and CSYP, CSFP and SB. The effect of LEV on Tobin-Q is positive and significant.