The effects of mindfulness based yoga intervention on preschoolers' self-regulation ability
Bilinçli farkındalık temelli yoga müdahale programının anaokulu çağı çocuklarının öz-düzenleme becerisi üzerine etkisi
  1. Tez No: 594293
  2. Yazar: EDA ÖNOĞLU YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JEDEDIAH WILFRED PAPAS ALLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Müdahale Programı, Öz-düzenleme, Yoga, Yönetici İşlevler, Executive Functions, Intervention, Mindfulness, Self-regulation, Yoga
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çocukların akademik ve sosyal yaşantılarına olan önemli etkileriyle önemli bir gelişimsel beceri olan öz-düzenleme becerisine odaklanmaktadır. Öz-düzenleme becerisi erken çocukluk dönemi ile orta çocukluk dönemi arasında gelişmektedir. Yapılan araştırmalar bu becerinin uygun müdahale programları ile geliştirilebileceğini göstermiştir ve bu çalışma bilinçli farkındalık temelli yogayı anaokulu çağı çocuklarının öz-düzenleme becerilerini desteklemek için kullanmaktadır. Öz-düzenleme becerisini kapsamlı bir şekilde ölçmek amacıyla, araştırmacılar tarafından bir çocuk bataryası oluşturulmuştur. Bu batarya bilişsel esneklik, müdahale etme kontrolü, işleyen bellek, motor kontrol, ve hazzı erteleme becerilerini ölçen görevler içermektedir. Bu çocuk bataryasına ek olarak, anne ve öğretmenlerin yanıtladığı yönetici işlevler ölçekleri kullanılmıştır. Müdahale programı 45 çocuk üzerinde uygulanmış, bu çocukların 24'ü yoga grubunda, 21'i bekleme listesi kontrol grubunda yer almıştır. Müdahale programı çocukları 12 hafta boyunca, her hafta iki sefer, yoga programına tabii tutulmuş, programın sonunda her çocuk 15 saat yoga alarak çalışmayı tamamlanmıştır. Müdahale programının öncesi ve sonrası olmak üzere çocuklar iki defa test edilmiş, müdahale programı grubundaki çocuklar ile bekleme listesi kontrol grubundaki çocuklar karşılaştırılmıştır.Çocuk bataryasının sonuçları yoga grubundaki çocukların işleyen bellek alanında daha yüksek performansa sahip olduğunu göstermiş, diğer alanlar ise iki grup arasında herhangi bir farklılık olmadığını ortaya koymuştur. Öğretmen değerlendirmeleri iki grup arasında bir farklılık olmadığını göstermiştir. Annelerin değerlendirmeleri ise olumlu duygulanım anlamında yoga grubu çocuklarının daha iyi olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis taps into one of the significant developments that has effects on children's academic and social life; self-regulation. Children develop this ability from early childhood to middle childhood. Research has shown that this ability can be enhanced via appropriate interventions and the current study uses mindfulness based yoga as a way to enhance preschoolers' self-regulation ability. To have a comprehensive measure of self-regulation, a child battery was developed by the researchers. This battery includes tasks that measure cognitive flexibility, interference control, working memory, motor control, and delay of gratification. In addition to this child battery, mother and teacher reported executive function (EF) scales were used. The intervention was conducted with 45 preschoolers; of these; 24 were in the yoga group and 21 were in the waitlist control group. The intervention group of children took yoga 2 times a week for 12 weeks for a total of 15 hours of yoga per child. Both in pre-test and post-test children were tested and the intervention and waitlist control groups were compared with one another. Results of the child battery has shown that children who were in the yoga group performed better on working memory but none of the other aspects of EF that were measured revealed a difference. Teachers reported no difference between the two groups. Lastly, mothers evaluated that the two groups were different in terms of positive affect such that children in the yoga group were evaluated as higher.