Rasim Özdenören'in çalışmalarında hayatın anlamı
Meaning of life' in Rasim Özdenören's works
- Tez No: 594299
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Philosophy, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Rasim Özdenören, Öykü, Deneme, Hayatın Anlamı, Din, Rasim Özdenören, Stroy, Essay, The meaning of life, religion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Rasim Özdenören öykü ve deneme yazarı olarak bilinmekle birlikte yazarın üzerinde durulması gereken diğer bir özelliği de fikir adamı olmasıdır. Oldukça geniş bir alana dağılan düşünce odaklı yazılarında, Özdenören'in kavramsal değerlendirmeleri dikkat çeker. İlk öyküsü 1957 yılında yayınlanan yazarın, günümüze değin altmış yıllık öykü ve deneme yazarlığı devam etmektedir. Rasim Özdenören'in düşünsel yanını öykü ve denemelerinde görmek mümkündür. Düşünsel yönü ağırlıklı olan yazarın çalışmalarındaki hayatın anlamına dair görüşleri, çalışmamızın temelini oluşturmaktadır. Giriş hariç üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde hayatın anlamının Din Psikolojisindeki yeri, ikinci bölümünde Rasim Özdenören 'in hayatı, çalışmaları ve düşünceleri; üçüncü bölümde ise Rasim Özdenören' de hayatın anlamı incelenmiştir. Yapılan çalışmada Özdenören'in genel olarak öyküleri, denemeleri incelenmiş diğer alanlardaki kaynaklardan da faydalanılmıştır. İnceleme sonucunda tespit edilmiştir ki Rasim Özdenören 'in, kendine özgü bir dili ve anlatımı vardır. Klasik öykü ve roman anlayışının dışında eser veren bir yetkinliğe sahiptir. Rasim Özdenören, insanın yeryüzündeki konumunu kavraması, okuyucunun estetik bir tatmine ulaşması, hayatın derin anlamının keşfedilmesi gibi amaçlara sahiptir. İnsan psikolojisine yönelik gözlem gücü, izlenim ve duygulanışlarla kurduğu duyarlılık ve hayattan seçtiği, okura anlattığı sahnelerle Özdenören, hayatın derin anlamına, topluma, dünyaya, insana ilişkin kimi gerçekleri okura hissettirmektedir.
Özet (Çeviri)
Though he is widely known for being a story and an essay writer, another important feature of Rasim Özdenören worth emphasizing is his being an intellectual. In his essays focusing on thought, Özdenören's conceptual assessments draw attention. His first story was published in 1957 and he has been writing stories and essays for sixty years. Rasim Özdenören's intellectual aspect can be observed in his stories and essays. His opinions on the meaning of life in his works constitute the basis of this study. This study consists of three parts and an introduction. In the first part, the place of the meaning of life in Psychology of Religion, in the second part, Rasim Özdenören 's life, works and thoughts; and in the third part, the meaning of life for Rasim Özdenören is analyzed. In this study Özdenören's stories and essays in general are analyzed, and other resources are also used. At the end of the analysis, it is found out that Rasim Özdenören has an authentic language and way of expression. He has a competence which procures works beyond the classical concepts of story and novel. Rasim Özdenören has such goals as comprehending the place of human on earth, presenting an aesthetical satisfaction to the reader, exploring the deep meaning of life. Özdenören makes the reader feel some facts about the deep meaning of life, society, world and human beings through sensitivity he establishes by his ability of observation of human psychology, impressions and feelings and through scenes he chooses form life and expresses to the reader.