Dil gelişimini destekleyici oyun etkinlikleri programının 5-6 yaş grubu mülteci çocukların dil gelişimlerine ve günlük yaşam becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of language activities supporting play activities program on language development and daily life skills of refugee children 5-6 years
  1. Tez No: 594425
  2. Yazar: HİLAL ATASEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL ÇAĞDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Çocuklarda Dil Gelişimi, Oyun, Oyun Yolu İle Öğrenme, Günlük Yaşam Becerileri, Mülteci Çocuklar, Language, Language Development In Children, Game, Learning By Way Of Play, Daily Life Skills, Refugee Children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, Dil Gelişimini Destekleyici Oyun Etkinlikleri Programı'nın 5-6 yaş grubu mülteci çocukların dil gelişimlerine ve günlük yaşam becerilerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Deneme modelindeki araştırmanın çalışma grubunu, Konya il merkezinde bulunan, herhangi bir eğitim kurumuna devam etmemiş, ailesi savaş veya kısıtlı imkanlar sebebiyle ülkesinden ayrılmış mülteci çocuklardan oluşan 5-6 yaş grubu 50 çocuk oluşturmaktadır. Araştırma deneme modelinde olup gerçek deneme modellerinden ön test/son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Bu çalışmada, dil gelişimini değerlendirmek için PEABODY Resim Kelime Testi (PRKT), günlük yaşam becerilerini değerlendirmek için TOBEGYBAT (Temel Okul Becerileri Envanteri Günlük Yaşam Becerisi Alt Testi) kullanılmıştır. Bu araştırmada kullanılan“Dil Gelişimini Destekleyici Oyun Etkinlikleri Programı”mülteci çocukların dil ve günlük yaşam becerilerinin gelişimini desteklemek amacıyla, sınıf ortamında haftada 5 gün 1 saat 8 hafta süre ile uygulanmıştır. Çalışma grubuna alınan mülteci çocukların eğitiminde görev alan öğretmenlerle görüşülerek ihtiyaç analizi yapılmış, uzman görüşü alınarak program içeriği belirlenmiştir. Bu konuda uygulanmış olan programlar, yazılan tez ve makaleler incelenerek literatür taraması yapılmış, program Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Programı'nda yer alan göstergeler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Programda, oyunlar ile mülteci çocukların ikinci dil edinimlerinin ve günlük yaşam becerilerinin arttırılması hedeflenmiştir. Araştırmanın sonucunda uygulanan oyun etkinliği programının, 5-6 yaş grubu mülteci çocukların dil gelişimini ve günlük yaşam becerilerini olumlu etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. İzleme testi ile de bu olumlu gelişmenin devam ettiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the impact of the game Activities Program supporting language development on the language development and daily life skills of 5-6 age group refugee children. The working group of the research in the trial model consists of 50 children, 5-6 age group consisting of refugee children whose families have left their country due to war or limited opportunities, who have not attended any educational institutions in Konya province. In the research trial model, the preliminary test/final test control group model was used from the actual test models. In this study, Peabody Picture Vocabulary Test (PRKT) was used to evaluate language development, TOBEGYBAT (Basic School skills inventory daily life skills subtest) was used to evaluate daily life skills. The“game Activities Program supporting Language Development”used in this research was implemented for the purpose of evaluating the development of language and daily life skills of refugee children with a period of 5 days 1 hour 8 weeks per week in the classroom environment. The needs analysis was done by interviewing the teachers involved in the education of refugee children and the content of the program was determined by taking expert opinion. The programs that have been implemented in this regard, written theses and articles have been examined and literature has been scanned and the program has been prepared by taking into account the preschool education program of the Ministry of National Education. The program aims to improve the second language acquisition and daily life skills of refugee children through games. As a result of the study, the game activity program was found to positively affect the language development and daily life skills of 5-6 age group refugee children. It was observed that this positive development continued with the monitoring test.