Rejyonal intravenöz anestezi tekniğinde lidokain'e deksametazon ve deksketoprofen eklenmesinin anestezi ve postoperatif analjeziye etkisi
Effect of lidocaine supplemented with dexamethasone and dexketoprofen on anesthesia and post-operative analgesia in regional intravenous anesthesia technique
- Tez No: 644388
- Danışmanlar: DR. ÖMER TAYLAN AKKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: RİVA, deksametazon, deksketoprofen, postoperatif analjezi, RIVA, dexamethasone, dexketoprofen, post-operative analgesia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: RİVA; ameliyat sonrası komplikasyonların az olması, maliyetinin düşük olması, kolay uygulanabilmesi, tekniğin kolaylığı nedeniyle sık tercih edilen bir yöntemdir. Çalışmamızda; RİVA uygulamasında lidokaine deksametazon ve deksketoprofen eklenmesinin hemodinami, analjezi, perioperatif anestezi ve analjezi kalitesi, postoperatif analjezi süresi ve analjezik kullanım miktarları açısından karşılaştırılmasını amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza üst ekstremite cerrahisi uygulanacak 18 yaş üstü, ASA I-III grubu 56 hasta dahil edildi. Olgular üç gruba ayrılarak Grup-I' e 3 mg/kg lidokain; Grup-II' ye 3 mg/kg lidokain+ 8 mg deksametazon; Grup-III' e ise 3 mg/kg lidokain+ 8 mg deksametazon+ 50 mg deksketoprofen verilerek RİVA uygulandı. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler açısından istatistiksel olarak fark yoktu. Sensoryal blok başlama ve sonlanma süreleri gruplarda benzerdi. Motor blok başlama zamanı Grup III' de diğerlerinden daha kısaydı ve fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Motor blok sonlanma süreleri gruplar arasında benzerdi. İntraoperatif ve postoperatif sedasyon değerleri üç grupta da farklı değildi. Anestezi kalitesi intraoperatif 20. dakikada Grup I'de diğerlerinden daha düşük bulundu. Fentanil gereksinimi açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Postoperatif dönemde Grup I' in VAS skorları tüm zamanlarda diğer gruplardan daha yüksekti. Analjezik kullanan hasta sayısı grup III' de diğerlerinden anlamlı olarak daha azdı. Grup III' te toplam analjezik tüketimi en azdı ve ilk analjezik alım zamanı en uzundu. Sonuç: Sonuç olarak lidokaine deksametazon ve deksketoprofen eklenmesi ile daha kaliteli anestezi, postoperatif analjezi sağlanabileceğini ve postoperatif analjezik tüketiminin azaltılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: RIVA is an often preferred method due to low number of post-operative complications, low costs, ease of application and lack of technical challenges. In our study, we aimed to compare supplementation of lidocaine with dexamethasone and dexketoprofen in RIVA technique in terms of perioperative anesthesia and analgesia technique, duration of post-operative analgesia and volume of analgesic administered. Method: Fifty six patients to undergo upper extremity surgery, who were aged over 18 years and were included in ASA I-III group, were enrolled to the present study. RIVA was applied by administering 3 mg/kg lidocaine to Group I, 3 mg/kg lidocaine+8 mg dexamethasone to Group II and 3 mg/kg lidocaine + 8 mg dexamethasone + 50 mg dexketoprofen to Group III. Results: There was no statistical difference between study groups in terms of demographic features. Time for onset and duration of sensorial block was similar among groups. Onset of motor block was shorter in Group III relative to other groups and it was found that the difference was significant. Duration of motor block was similar among groups. Intraoperative and post-operative sedation values did not vary among three groups. Anesthesia quality was found lower at 20th minute in Group I in comparison with that of other groups. No difference was found between groups in terms of phentanyl requirement. In post-operative period, VAS scores of Group I was higher than that of other groups at all time points. Number of patients receiving analgesic was significantly lower in Group III relative to other groups. Total volume of analgesic administered was lowest and time to first dose of analgesic was longer in Group III. Conclusion: In conclusion, we believe that a better quality anesthesia and postoperative analgesia can be ensured and post-operative analgesic consumption can be reduced by supplementing lidocaine with dexamethasone and dexketoprofen.