Görsel sanatlar öğrencilerinin bir kültür endüstrisi olarak sanat hakkındaki farkındalık düzeyleri
Art as a cultural industry awareness of visual arts education students
  1. Tez No: 594654
  2. Yazar: GİZEM BAŞER GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. NUR GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar eğitimi, kültür endüstrisi, sanat, farkındalık, Visual art education, culture industry, art, awareness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Görsel sanatlar eğitimi öğrencilerinin bir kültür endüstrisi olarak sanat hakkındaki farkındalık düzeyleri ile ilgili görüş elde edebilmek için yapılan bu araştırma nitel olarak tasarlanmıştır. Araştırma çalışma grubunu, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim- İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Lisans Programı öğrencilerinden 5, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Resim-İş Eğitimi Yüksek Lisans Programı öğrencilerinden 5, Resim-İş Eğitimi Doktora Programı öğrencilerinden 5, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Lisans Programı öğrencilerinden 5, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans Programı öğrencilerinden 5, Resim Ana Sanat Dalı Sanatta Yeterlik Programı öğrencilerinden 5 olmak üzere, toplam 30 öğrenci oluşturmaktadır. Toplanan veriler içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiştir. Araştırma verilerinden elde edilen bulgulardan hareketle, lisans öğrencilerinin kültür endüstrisi ve sanat hakkında farkındalık düzeylerinin diğer öğrencilere göre düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin çok büyük bir kısmının, kültür endüstrisinin etkisinde kalarak çalışmalarını oluşturduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma sonucunda bu durumların geliştirilmesi adına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was designed qualitatively in order to get the students' opinions about art awareness as a cultural industry. Within the scope of the research, 5 students from Gazi University Faculty of Education, Department of Art Education, 5 students from Master's Degree from Institute of Educational Sciences Art Teaching Department, 5 PHD students from Art Teaching Department, 5 students from Hacı Bayram Veli University Faculty of Fine Arts Department of Painting, 5 students from Graduate Education Institute Department of Painting and 5 students from Department of Painting Proficiency in art were interviewed with a total of 30 people. The collected data were analyzed by content analysis technique. When the findings of the study are examined, it is considered that the level of undergraduate art students about culture industry and art is lower than the other students. Another result is that most of the students were influenced by the culture industry in forming their work. As a result of the research, suggestions were made to improve these situations.