Destinasyon seçiminde tüketici tercihlerini etkileyen faktörler: Mersin örneği
An investigation of factors of affecting consumer choice of destination: The case of Mersin
  1. Tez No: 594692
  2. Yazar: YASİN EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN CAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon Seçimi, Tüketici Davranışı, Tüketici Satın Alma Karar Süreci, Destination, Destination Choosing, Consumer Behavior, Consumer Purchasing Decision Process
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüzde insanlar yoğun, stresli ve rutin bir hayatta yaşamaktadırlar. İnsanlar bu yaşamlarından birkaç günlüğüne de olsa ayrılmak, dinlenmek, eğlenmek veya farklı amaçlarla başka yerlere seyahat etmek isterler. Bundan dolayı bireyler isteklerini ve ihtiyaçlarını karşılayan ve satın alma sonrası tatmin olma hissini yaşatan yerler tercih etmektedirler. Bireylerin satın alma kararlarını verirken nelere dikkat edeceklerini veya nelerden etkilendiklerini bilmeleri doğru tercihler yapmalarında oldukça önemlidir. Aynı zamanda bir tüketicinin tercih ettiği destinasyon diğer tüketicileri memnun etmeyebilir. Bundan dolayı destinasyon tercihlerinde kişiden kişiye göre farklılıklar görülmektedir. Bu tezde, destinasyon seçiminde potansiyel tüketicilerin tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda daha önce geliştirilmiş ölçeklerden faydalanılmıştır. Anket, kolayda örnekleme yöntemi ile Mersin ilinde yaşayan, farklı yaş gruplarına, farklı meslek gruplarına ve farklı eğitim seviyelerine sahip erkek ve kadın katılımcılara yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Değerlendirmeye alınan anketlerin istatiksel analizleri için SPSS 20.0 programından faydalanılmıştır. Yapılan analizlerde, destinasyon seçiminde evli ve çocuk sahibi tüketicilerin çocuk imkanları ve güvenlik faktörlerine oldukça önem verdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların büyük çoğunluğu hizmet kalitesi, ulaşım kolaylığı ve fiyat faktörlerine önem verdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays people lead busy, stresful and a routine life. People want to leave this kind of life even for a few days, have a rest or have fun or travel to different places with different purposes. For this reason, individuals prefer destinations which satisfy their needs and which ensure the post purchasing sense of satisfaction. It is also important for individual that their being conscious on what they are going to pay attention or how they are being influenced when making their decisions. Additionally, a destination chosen by a customer may not satisfy the other. Because of this, differences can be seen in destination selections from person to person. In this thesis, it is targeted to determine the factors affecting potential consumer's preferences in destination selection. In accordance with this purpose, it is benefited from previously generated questionnaires. This questionnaire is applied to male and female participants who live in Mersin province and different age groups, different occupation groups and different education level groups by using face to face interview technique. SPSS 20.0 programme is used for statistical analyses for evaluated questionnaires. In applied analyses, it is concluded that married and with children couple consumers attach great importance to child opportunities and security factors. Also it is concluded that great majority of participants again attach great importance to service quality, accessibility and price factors.