Lazer epilasyonda alexandrite ile alexandrite+Nd:YAG kombine tedavilerinin karşılaştırılması
Comparison of alexandrite and alexandrite+Nd:YAG combination treatments in laser epilation therapy
- Tez No: 594742
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÖZGÖZTAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Lazer, Lazer epilasyon, 755 nm Alexandrite lazer, 1064 nm Nd:YAG lazer
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç:Lazer epilasyon, lazer uygulamaları içerisinde en sık tercih edilen kozmetik işlemlerden biridir. Vücudun muhtelif bölgelerindeki istenmeyen kılların kalıcı olarak yok edilmesini sağlar. Bu amaçla diode, alexandrite ve Nd:YAG lazer ile IPL ışık sistemi gibi bir çok lazer ve lazer dışı ışık kaynakları kullanılmış ve tedavi başarısı elde edilmiştir. Son zamanlarda farklı dalga boyuna sahip bu lazerler kombine edilerek lazer işleminin etkinliğinin artacağı ve yan etkilerinin azalacağı fikri öne sürülmüştür. Bu çalışmada amacımız, alexandrite ile alexandrite+Nd:YAG kombine lazerin lazer epilasyonda etkinliklerini ve yan etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem:Çalışmamıza aksiller bölgesine lazer epilasyon işlemi yaptırmak isteyen ve herhangi bir kontraendikasyonu olmayan 18 yaş üstü 51 kadın gönüllü dahiledildi. Gönüllülerin sağ aksiller bölgesine alexandrite lazer, sol aksiller bölgesine alexandrite+Nd:YAG kombine lazer ile 4 hafta aralıklarla toplamda 3 seans lazer epilasyon işlemi yapıldı. Lazer tedavisi öncesi ve sonrası, her iki aksiller bölge merkezinde bulunan, aynı birim alandaki kıl folikülleri dermatoskopi cihazı ile buna bağlı fotoğraf makinasıyla görüntülendi ve sayıldı. Gönüllülerden, ilk lazer işleminin sonunda sağ ve sol aksiller bölgedeki ağrı şiddetlerini değerlendirmeleri istendi. Her iki aksiller bölgedeki kıl azalma yüzdeleri ve ağrı şiddetleri karşılaştırıldı. Bulgular:Çalışmaya alınan bir gönüllüde ilk uygulama sonrası fotosensitivite reaksiyonu görüldüğü için çalışmadan çıkarıldı. 50 gönüllünün 27'si (%54) Fitzpatrick II, 22'si (%44) Fitzpatrick III ve 1'i (%2) Fitzpatrick I deri tipine sahipti. Gönüllülerin yaş ortalaması ve standart sapması 32.40±8.21 idi. Lazer seansları sonunda sağ aksiller bölgede kıl azalma oranı %56±17.34, sol aksiller bölgede kıl azalma oranı %51.09±20.80 'di. Sağ aksiller bölgeye uygulanan alexandrite lazer kıl azalma yüzdesi, sol aksiller bölgeye uygulanan alexandrite+Nd:YAG kombine lazer kıl azalma yüzdesine göre anlamlı yüksek bulundu (p=0.016). Ağrı şiddetleri karşılaştırıldığında; sağ aksillaya uygulanan alexandrite lazer sol aksillaya uygulanan alexandrite+Nd:YAG kombine lazere göre daha ağrılı bulundu (p=0.015). Sonuç:Alexandrite+Nd:YAG kombine lazer uygulaması, tek başına alexandrite lazer uygulamasına etkinlik açısından üstünlük sağlamadı. Ancak kombine lazer ağrı şiddeti bakımından daha konforlu bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose:Laser epilation is one of the most frequently preferred cosmetic procedure in laser applications. It ensures permanent elimination of unwanted hairs in various parts of the body. For this purpose, many laser and non-laser sources such as diode, alexandrite, Nd:YAG laser and IPL light system have been used and treatment has been succeeded. Recently, it has been suggested that these lasers with different wavelengths can be combined to increase the efficiency of laser treatment and reduce the side effects. Our aim in this study is to compare the efficacy and side effects of alexandrite versus alexandrite+Nd:YAG combined laser in laser epilation treatment. Materials and Methods:This study included 51 female volunteers over the age of 18 who want laser epilation treatment on the axillary region and did not have any contraindications to laser epilation. Alexandrite laser was applied to the right axillary region of the volunteers and alexandrite+Nd:YAG combined laser was applied to the left axillary region for a total of 3 sessions of laser epilation at intervals of 4 weeks. Before and after laser treatment, hair follicles on same unit area in the center of the both axillary regions, were imaged and counted by a dermatoscopy device with an attached camera to the device. Volunteers were asked to evaluate the severity of pain in the right and left axillary region at the end of the first laser procedure. Both axillary regions were compared in percentage of hair loss and pain severity. Results:A volunteer was excluded from the study because of the photosensitivity reaction after the first application. 27 of the 50 volunteers (54%) had Fitzpatrick II, 22 (44%) had Fitzpatrick III and 1 (2%) had Fitzpatrick I skin type. The mean age and standard deviation of the volunteers was 32.40 ± 8.21. At the end of laser sessions, the rate of hair reduction in the right axillary region was 56 ± 17.34%, and the rate of hair reduction in the left axillary region was 51.09 ± 20.80%. The percentage of alexandrite laser hair reduction applied to the right axillary region was significantly higher than the percentage of alexandrite+Nd:YAG combined laser hair reduction applied to the left axillary region (p=0.016). When the severity of pain is compared; alexandrite laser applied to the right axilla was more painful than the alexandrite+Nd:YAG combination laser applied to the left axilla (p=0.015). Conclusion:The combination of Alexandrite+Nd:YAG combined laser did not provide superior efficacy over alexandrite laser application alone. However, pain of combined laser was more comfortable in terms of severity. Keywords; Laser, Laser epilation, 755 nm Alexandrite laser, 1064 nm Nd:YAG laser