Türkiye'de kadına yönelik aile içi şiddeti etkileyen faktörlerin sıralı probit regresyon modelleriyle belirlenmesi
The determination of factors affecting domestic violence against women in Turkey using ordered probit regression models
- Tez No: 594871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İstatistik, Sociology, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sıralı Probit Model, Aile İçi Şiddet, Fiziksel Şiddet, Kadın, Ordered Probit Model, Domestic Violence, Physical Violence, Woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Aile içi şiddet, ailenin bir üyesi tarafından ailede bulunan diğer üyelerine karşı uyguladığı her türlü tehdit, baskı veya saldırgan tutum ve davranıştır. Şiddet denildiği zaman aklımıza ilk gelen fiziksel şiddet eylemidir. İnsan yaşamını olumsuz yönde etkileyen ve giderek artan şiddet olayları hayatımızın her döneminde karşımıza çıkan ve hızla yaygınlaşan gizli bir tehlike haline gelmiştir. Her yıl çoğu insan şiddet nedeniyle hayatını kaybetmekte ya da ruhsal açıdan zarar görmektedir. Bu nedenlerden dolayı şiddet günümüzde araştırılan ve dikkatleri üzerine çeken konulardan biri haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması Anketi'nin yapıldığı dönem itibariyle son bir yıl içerisinde 15-59 yaş arası kadınlara yönelik eş/partner tarafından gerçekleştirilen fiziksel şiddeti etkileyen faktörleri belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda sosyo-ekonomik ve demografik faktörlerin aile içi fiziksel şiddet yaşama durumu üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla sıralı probit model tahminleri yapılmıştır. Araştırmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2014 yılında yapılan Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması Anketi'nden elde edilen yatay-kesit verileri kullanılmıştır. Tahmin edilen model sonuçlarına göre, kadının yaşı, kadının intihar düşüncesi ve intihar denemesi, eşin/partnerin eğitim durumu ve çalıştığı sektör, eşin/partnerin içki, uyuşturucu kullanması, kumar oynaması ve fiziksel şiddet içeren kavgaya karışma durumu, kadının ikamet ettiği hanedeki birey sayısı ve oda sayısı, kadının birliktelik durumu, kadınların refah düzeyi ve yerleşim bölgesi değişkenlerinin aile içi fiziksel şiddet yaşamada etkili değişkenler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Domestic violence is any threat, pressure or aggressive attitude and behaviour that a member of the family applies to other members of the family. The first thing that domestic violence connotates is physical violence. Increasing violence affecting human life in a negative way has become a hidden danger and widespread in every period and aspects of our lives. Every year, many people die or are mentally injured due to violence. This is why violence has become one of the research constructs that attracts attention. The aim of this study is to determine the factors affecting domestic violence against women by their spouse/partner between 15-59 years of age in the last year according to Domestic Violence Research Survey. Within this aim, in order to determine the effects of socio-economic and demographic factors on domestic physical violence, ordered probit model estimation was made. In this study, cross-sectional data collected from Domestic Violence Research Survey, 2014 conducted by Turkish Statistical Institute (TSI) was used. According to the proposed model results, it is determined that the variables effecting domestic physical violence are; the age of women, the suicidal ideation and suicide attempt of women, the education level and the sector of employment of the spouse/partner, spouse/partner's use of alcohol and drugs, tendency towards gambling and physical violence, number or individuals and rooms in the household, the status of the women's unity, the welfare level of the women and the residential variables.