G20 ülkelerinin kamu diplomasisi faaliyetleri ve diyalojik iletişim düzeyleri: Facebook ve twitter örneği
Public diplomacy activities and dialogic levels of G20countries: The example of facebook and twitter
  1. Tez No: 594872
  2. Yazar: MEHMET SÜRMELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, International Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Yumuşak Güç, Kamu Diplomasisi, Diyalojik İletişim, G20 Ülkeleri, Dışişleri Bakanlığı, Sosyal Medya, Facebook, Twitter, Diplomacy, Soft Power, Public Diplomacy, Dialogic Communication, G20 Countries, Ministry of Foreign Affairs, Social Media, Facebook, Twitter
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışma, kuramsal anlamda ülkelerin/devletlerin uluslararası alanda kamulara yönelik faaliyetler yürütürken dikkate alınması önemli olan bilgiler için geniş bir perspektif sunmaktadır. Uluslararası kamuları etkilemek için yürütülen faaliyetlerin bir ülke/devlet tarafından yürütülmesi konusu ele alındığında kamu diplomasisi kavramı karşımıza çıkmaktadır. Kamu diplomasisi, bir ülkenin/devletin farklı ülkelerin vatandaşlarını etkileme amacını taşımanın yanında söz konusu ülkelerin/devletlerin resmi mercilerini de etkileme amacını taşımaktadır. En geniş tanımıyla kamu diplomasisini, bir ülkenin/devletin uluslararasında kamuları farklı aktörler aracılığıyla çeşitli yöntem ve teknikler, çalışmalar/faaliyetler ve araçlar ile etkileme çabaları olarak değerlendirmenin yanı sıra söz konusu ülkenin uluslararasında olumlu imaj ve itibara sahip olma çabaları olarak da değerlendirmek mümkündür. Kamu diplomasisi, uluslararası alanda farklı ülkelerin vatandaşlarını etkileme hususunda bir ülkeye/devlete çeşitli avantaj ve alternatifler sağlamaktadır. Resmi dış ilişkiler ve dış politikaların yanı sıra uygulanan kamu diplomasisi faaliyetleri, söz konusu ilişki ve politikaların yürütülmesinde ve başarıya ulaşmasında önemli bir rol almanın yanında ülkelerin uluslararası imaj ve itibarına, ekonomik gücüne vb. önemli katkılar sağlayabilmektedir. Söz konusu faaliyetlerin kamulara aktarılma sürecinde araçsal olarak önemli bir yere sahip olan dijital platformlar, halkla ilişkilerde önemli bir konu olan çift yönlü simetrik iletişime elverişliliğinden dolayı uluslararası kamular ile etkili iletişime geçmek için önemli katkılar sağlamaktadır. Bu anlamda dijital platformların etkili bir iletişim olanağı sunması için diyalojik iletişim prensipleri (Kent ve Taylor, 1998: 326-330) ile donatılması büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın araştırma bölümünde ise G20 ülkelerinin kamu diplomasisi faaliyetleri, ilgili faaliyetlerin sosyal medya platformlarından önemli bir yere sahip olan Facebook ve Twitter'da (G20 ülkelerinin dışişleri bakanlıklarının resmi hesapları) nicel olarak görünümleri ele alınmakta ve söz konusu sosyal medya platformlarının diyalojik iletişim kuramı (Kent ve Taylor, 1998)'na uygunlukları ölçülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study provides a broad perspective for the information that is important to consider in the theoretical sense of countries/states when conducting public activities in the international arena. The concept of public diplomacy emerges when it is considered that a country/state conducts activities to influence international public. Public diplomacy has the aim of influencing the citizens of different countries of a country/state as well as affecting the official authorities of those countries/states. In its broadest sense, it is possible to evaluate public diplomacy as an effort to influence the public of a country/state internationally through various actors, methods and techniques, studies/activities and tools, as well as efforts to have a positive image and reputation in the country in question. Public diplomacy provides a number of advantages and alternatives to a country/state in influencing the citizens of different countries in the international arena. In addition to official foreign relations and foreign policies, public diplomacy activities have an important role in the execution and success of these relations and policies, as well as the international image and reputation of countries, economic power and so on. Can provide significant contributions. Digital platforms, which are instrumentally important in the process of transferring these activities to the public, make important contributions to effective communication with international public institutions due to the availability of bi-directional symmetrical communication which is an important issue in public relations. In this sense, it is of great importance that digital platforms are equipped with dialogical communication principles (Kent and Taylor, 1998: 326-330) in order to provide effective communication opportunities. In the research part of the study public diplomacy activities of G20 countries, quantitative views of the related activities on Facebook and Twitter (official accounts of the foreign ministries of G20 countries) which have an important place in social media platforms and are measured the compatibility to dialogical communication theory (Kent and Taylor, 1998) of relevance social media platforms.