School architecture and its effect on learning outcome: A review of higher education dimension
Okul mimarisi ve okul mimarisinin öğrenme çıktılarına olan etkisi: Üniversite boyutu
- Tez No: 594882
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul mimarisi, öğrenme, kampüs ortamı, eğitim binaları, School architecture, learning, campus environment, educational structures
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çoğu sınıflar, okullar ve hatta kampüslerde öğrenim amaçlı deneyimler olumlu olmak yerine öğrenme ile çevre arasındaki bağlantının önemini tam olarak anlamadığımız için olumsuz olabilir. Olumlu öğrenme deneyimleri doğrudan imkanların koşullarıyla ilgili olabilir ve özellikle öğrencinin başarısı, öğrenme ortamının etkin kullanılmasına bağlıdır. Uyarıcı öğrenme ortamları işlevi gören eğitim ortamları oluşturmak önemlidir. Binaların farklı yaş, cinsiyet, iklim, coğrafya gibi hem öğrenen hem de çevrenin birçok özelliğinin ihtiyaçlarını karşılaması için, hem eğitimciler hem de mimarlar için gerekli tasarım örneklerinin anlaşılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Yapısal ve mimari açıdan bakıldığında, bu tasarım kalıpları yapısal olarak düşünülebilir, ancak eğitim açısından tasarım anlayışı; esneklik, dekorasyonlar, uyarıcı eğitim materyalleri, güneş ışığı, gürültü, ısı, havalandırma, akustik, renk gibi dikkate alan etkili bir öğrenme ortamı yaratmayı içerir ve bunlar öğrenmenin temelini oluşturur. Bunlar, öğrencilerin başarısı, motivasyonu ve akademik performansları üzerinde etkisi olan genel işlevler olarak kabul edilir. Bu çalışmanın temel amacı, yerleşkenin mimari özellikleri ile öğrencilerin deneyimleri arasındaki etkileşimi araştırmak, öğrencilerin öğrenme deneyimleriyle ilgili kampus yapılarının belirli bölümleri arasındaki bağlantıları açıklamak ve bu konuda önerilerde bulunmak, mevcut ve gelecekteki uygulamalar için fiziksel çevre ve çağdaş öğrenme uygulamalarının birleştirilmesidir. Kapsamlı veri toplamak için hem nitel hem de nicel yöntemler kullanılmıştır. Nitel bir yöntem gözlemleri, saha ziyaretlerini, röportajları, doküman analizini, anketleri, uzman görüşleri yanı sıra fikir alanlarını ve öğrenme ortamının etkileşimli özelliklerini açıklamaktansa daha derinlemesine bir anlayış kazanmak için kullanılan diğer veri toplama araçlarını içerir. Bu araştırmanın katılımcıları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden öğrenciler ve öğretmenleridir. Çalışmada, ankete farklı yıllardan 161 üniversite öğrencisi, nitel bilgi toplamak için 25 öğrenci ve 5 akademisyeni içeren üç katılımcı grubu katılmıştır. Bu çalışmada“Öğrenme ve Öğrenme Ortamları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi İçin Anket”geliştirilmiştir ve kullanılmıştır. Sonuçlar, binaların, kapsanan alanların, ve okul dışı öğrenmeden yararlanmak için kampüsün açık alanlarının düzenlenmesi gerektiğini göstermektedir. Sonuçlara dayanarak, bir eğitim binası inşa etmeden önce, mimarlar ve eğitimciler arasında karşılıklı işbirliğine büyük ihtiyaç olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
In most classrooms, schools, and even in campuses intended learning experiences may not be positive, but instead negative due to lack of complete understanding of the importance of connection between learning and environment. Positive learning experiences may directly be related to conditions of facilities and, in particular, student achievement depends on effective utilization of learning environment. In order for buildings to meet the needs of different learners from different age, gender, climate, geography and many more characteristics of both learner and environment, comprehension of necessary design patterns become inevitable for both educators and architects. From a constructional and architectural perspective, those design patterns may be considered as structural, but from an educational perspective design concepts involve creating effective learning environment that considers flexibility, decorations, stimulating educational materials, sunlight, noise, heat, ventilation, acoustics, colour and so forth as essential to learning. These would be considered as overall functionalities that have impacts on learners' success, motivation, and academic performances. The main purposes of this study are exploring the interaction among architectural features of campus and students' experiences with these in relation to their learning, explaining the linkages among particular parts of a campus structures that are relevant to students' learning experiences, and providing suggestions about merging aspects of physical environment and contemporary learning practices for current and future applications. Both qualitative and quantitative methods were employed in order to gather comprehensive data. A qualitative method part includes observations, site visits, interviews, document analysis, questionnaires, expert opinions as well as opinionnaires, and other source of data gathering instruments employed to gain an in-depth understanding to explore than to explain the interactional features of learning environment and learning. Participants of this study were students and instructors from Çanakkale Onsekiz Mart University. The study has three groups of participants including 161 university students from different years for the questionnaire part, 25 students and 5 academicians for gathering qualitative information.“Questionnaire for Determining the Relationship between Learning and Learning Environments”was developed and used in this study. Results indicated that the buildings, covered areas and, open spaces of a campus need to be organized to utilize out of school learning. Based on the results, it can be concluded that before constructing an educational buildings, there is a great need for mutual collaboration between architects and educators.