BKI düzeylerine göre normal ve obez olan bireylerin yeme tutum testi ile beslenme davranışlarının incelenmesi
Examination of nutritional behaviors of normal and obese adult individuals according to BMI levels by eating attitude test
  1. Tez No: 594950
  2. Yazar: MİNE TERLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AÇKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: BKİ, Obezite, Yeme Tutum Testi, Beslenme Davranışı, BMI, Obesity, Eating Attitudes Test, Nutritional Behaviour
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, Aralık 2018 - Mayıs 2019 tarihleri arasında İzmir'de bulunan Merve Şafak Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Merkez´ine başvuran 18-65 yaş aralığındaki danışanların yeme tutum testi ile yeme bozukluğunu yatkınlığını saptamak amacıyla planlanmıştır. 40'ı erkek ve 68'i kadın olmak üzere toplam 108 yetişkin birey ile yürütülmüştür. Katılımcılara sosyo-demografik özellikleri, sağlık durumları ve fiziksel aktivite bilgileri, beslenme alışkanlıkları, yeme tutum testi içeren anket uygulanmış ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler, IBM SPSS Statistics Versiyon 24.0 programı ile değerlendirilmiştir. Bağımsız Örneklem İki Yönlü Varyans Analizi, Spearman Korelasyon analizi uygulanmıştır. P değeri 0,05'ten küçük olduğu durumlarda gruplar arası fark anlamlı kabul edilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin Beden Kütle İndeksi (BKİ) erkeklerde ortalama 31,67 ± 6,65 kg/m², kadınlarda ise 28,96 ± 8,99 kg/m² olarak hesaplanmıştır. Yeme tutum testi likert tipli 40 sorudan oluşan yeme bozukluğuna yatkınlığı ölçmek kullanılır ve ≥30 puan alan kişiler yeme davranış bozukluğuna yatkın olarak değerlendirilir. Yeme tutum puanı 30'un altında 92 kişi, 30 puan üstünde ise 16 kişi olduğu belirlenmiştir. Kadınlardaki yeme tutumu puanı ortalaması 21,40 ± 9,78; erkeklerde ise 14,70 ± 7,73 dür. Katılımcıların yeme tutum puanları ile vücut ağırlığı, boy uzunluğu arasında ters yönde ve çok zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir(p˂0,05). Sağlıklı beslendiğini düşünme, ev dışında yemek yeme sıklığına göre yeme tutum puanları arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu bulunmuştur (p˃0,05). Ayrıca BKİ düzeylerine göre normal ve obez olan farklı yaş guruplarındaki erkek ve kadınların yeme tutum puanları arasındaki farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the susceptibility of eating disorders to the 18-65 year-old clients who applied to Merve Şafak Nutrition and Diet Counseling Centre in İzmir between December 2018 and May 2019. The study was conducted with 108 adult individuals, 40 of whom were male and 68 were female. A questionnaire including sociodemographic characteristics, health and physical activity information, eating habits, eating attitude test has been applied and anthropometric measurements have been taken. The data obtained via questionnaire has been evaluated with IBM SPSS Statistics Version 24.0. Independent sample two-way variance analysis, Spearman Correlation analysis have been applied. The difference between the groups has been considered significant in the cases that the P value is less than 0.05. The body mass index (BMI) of the participants has been calculated as 31.67 ± 6,65 kg / m² in males and 28.96 ± 8,99 kg / m² in females. Eating attitude test is used to measure susceptibility to eating disorder consisting of 40 Likert type questions and people who score ≥30 are considered susceptible to eating behavior disorder. It has been determined that 92 participants have had an eating attitude score of less than 30 and 16 participants above 30. The mean eating attitude score is 21, 40 ± 9, 78 in females and 14, 70 ± 7, 73 in males. It has been observed that there is an opposite and very weak significant relationship between eating attitude scores and body weight and height of the participants (p˂0, 05). It has been found that there are significant differences between eating attitude scores according to thinking of eating healthy and the frequency of eating out (p˃0, 05). In addition, it has been observed that the differences between eating attitude scores of normal weight and obese males and females of different age groups are not statistically significant.