Bütçe denetimi, kamu zararı ve sonuçları
Budget control, public loss and results
- Tez No: 594966
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bütçe Denetimi, Sayıştay, Hesap Yargısı, Kamu Zararı, Sorumluluk, Budget Control, Chamber of Accounts, Public Loss, Responsibility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bütçe hakkı, geçmişten günümüze demokrasinin önemli bir adımını oluşturur. Bir toprak parçasında yaşayan bireyler bu hakkını bütçenin denetlenmesi aracılığıyla kullanmaktadır. Kamu zararının belirlenmesi için bütçe denetimi gerekir. Bu nedenle bütçe denetimi türleri ve izlenilen yol ele alınmıştır. Bütçe denetimi türlerinden Sayıştay denetimi kamu zararının belirlenmesini sağlar. Sayıştay, denetim ve yargı fonksiyonuna sahiptir. Sayıştay, kamu idarelerini denetler ve kamu zararına neden olan bir durum olduğunda yargılamaya esas rapor düzenler. Bu raporda kamu zararının nedeni, sorumluları ve kamu zararının miktarı yer almaktadır. Yargılamaya esas rapor, Sayıştay yargısının temelini oluşturur. Sayıştay hesap yargılaması sonucunda kamu zararı var ise neden veya nedenleri, sorumlular veya sorumluları açıklanır ve kamu zararının tazmini istenir. Diğer bir ifadeyle, kamu zararı sorumlulara ödettirilir. Sayıştay hesap yargılaması sonucunda kamu zararına neden olan bir durum olmadığında ise ilişecek bir husus kalmadığına karar verilir. Bu şekilde Sayıştay hesap yargısı ile kamu zararı tespit edilir ve sorumlulardan tazmin edilir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda kamu zararı düzenlenmiştir. Bu tezde; 5018 sayılı Kanuna göre kamu zararının nedenleri, sorumluları ve sonuçları incelenmiştir. Kamu zararı oluşmasına etken olan hususlar ayrıntılı şekilde ele alınmış. Aynı zamanda kamu zararının sorumluları kimler ve sorumluluklarının neler olduğu açıklanmıştır. Uygulamada kamu zararının sonuçlarının neler olduğu ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The budget right is a critical step in democracy from past to present. Individuals living in a piece of land, use this right through the supervision of the budget. Budget control is required to determine public damage. Therefore, the types of budget audit and the path followed has been dealt with. The types of budgetary audits, the audit of the Court of Accounts ensures the determination of public losses. The Court of Accounts has an audit and judicial functions. The Court of Accounts audits public administrations and prepares a report based on judicial proceedings when there is a situation that causes public harm. In this report, the reason for the public loss, responsible and the amount of the public loss are included. The judicial report is the court of accounts basis of its judgment. As a result of the Court of Auditors judicial review if there is a public loss the reasons or the responsible are explained and request for compensation of the public loss. In other words, public damage is paid to those responsible. When there is no situation that causes public loss as a result of the Court of Accounts audit, it is decided that there is no issue. In this way, by the court of accounts, the public loss is determined and they are compensated from the responsible. Public loss is regulated in the Public Financial Management and Control Law No. 5018. In this thesis; According to law No:5018 the reason for the public loss, responsible and the consequences are examined. The issues affecting public loss were discussed in detail. Also, responsible for the public loss and their responsibilities are explained. In practice, what are the results of the public damage is stated.