Yoksul yanlı turizmin sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir turizm üzerindeki etkisi
The impact of poor tourism on sustainable development and sustainable tourism
- Tez No: 594992
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT ZEKİ DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksul Yanlı Turizm, Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Turizm, Poverty, Pro-poor Tourism, Sustainable Development, Sustainable Tourism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Turizm sektörü, oluşturduğu ekonomik ve sosyal faydalar ile ülkeler için önemli bir konumdadır. Gelişmekte ve gelişmemiş olan ülkelerde bir sorun olan yoksulluk problemi turizmin sağladığı ekonomik faydalar ile çözülebilir. Çözüm sağlanırken mevcut turistik değerlerin ve çevrenin de sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu çalışmada turizm sektörünün yoksullukla mücadelede bir araç olarak kullanılması ve yoksul yanı turizmin sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir turizme olan etkisi incelenmiştir. Çalışmada nicel yöntemin araştırma tekniklerinden biri olan anket tekniği uygulanmış ve Muğla ilinin Köyceğiz ilçesinde yaşayan yerel halktan 186 katılımcı Sürdürülebilir Turizm Tutum Anketi (SUS-TAS) 'nin yapılması ile çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın yoksul yanlı turizm, sürdürülebilir kalkınma ve turizm hakkındaki literatüre katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The tourism sector has an important position for the countries with its economic and social benefits. The problem of poverty, which is a problem in developing and undeveloped countries, can be solved by the economic benefits of tourism. While providing a solution, it is necessary to ensure the sustainability of the existing touristic values and the environment. In this study, the use of the tourism sector as a tool to struggle poverty and the effect of poor tourism on sustainable development and sustainable tourism are examined. In this study, one of the research techniques of quantitative method, survey technique was applied and 186 participants from Köyceğiz district of Muğla province were included in the study by conducting Sustainable Tourism Attitude Scale (SUS-TAS). The study is expected to contribute to the literature on poor tourism, sustainable development and tourism.