Sedanter bayanlarda zumba egzersizlerinin endocan, leptin düzeyi, kan lipit profillerine ve aort elastikiyet parametrelerine etkisi
The effect of zumba exercises on levels endocan and leptin, blood lipit profiles and aort elasticity parameters in sedentary women
- Tez No: 594996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ŞIKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Zumba egzersizi, endocan, leptin, kan basıncı, aort elastikiyeti, Zumba exercise, endocan, leptin, blood pressure, aortic elasticity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Egzersizin kalp damar hastalıklarından korunmada önemli bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı da sedanter bayanlarda zumba egzersizlerinin kalp ve damar hastalıklarında önemli belirteç olan endocan, leptin, kan lipit seviyeleri ile aort elastikiyet parametlerine etkisini incelemektir. Materyal ve metot: Çalışmanın deneklerini 25-40 yaş aralığında, sağlıklı 20 sedanter bayan oluşturmaktadır. Çalışma gruplarına 2 hafta uyum antrenmanı, 8 hafta zumba egzersiz programından oluşan toplam 10 haftalık bir egzersiz programı uygulandı. Düzenli egzersizin etkisini belirlemek amacıyla egzersiz öncesi ve sonrasında istirahat koşullarında tüm deneklerin endocan ve leptin düzeyleri, kan seviyeleri (kolestrerol, trigliserit, HDL-K, LDL-K,) kan basınçları, aortik sertliği parametreleri ( aortik çap, elastik modül, aortik strain, aortik stiffness β, aortik distensibilite), ölçülerek değerlendirildi. Veriler SPSS for Windows 22.0 versiyonu ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmada Endocan ve leptin değerleri, egzersiz sonrasında egzersiz öncesi değerlere göre anlamlı olarak azaldı (sırasıyla; p0.05). Sonuç: Düzenli uygulanan zumba egzersiz programının endocan ve leptin seviyesini azaltığını, kan basıncını düşürdüğünü, kan seviyelerini düzenlediğini, bazı aortik elastikiyet parametrelerinde artışa neden olarak olası damar sertliğinde koruyucu bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Aim: It is well known that exercise has an important protective role in cardiovascular diseases. The objective of this study is to investigate the effects of Zumba exercises on endocan, leptin and lipit levels, and aortic elasticity parameters in sedentary women. Materials and Methods: The study group constituted of 20 healthy and sedentary women between the ages of 25 and 40. The participants underwent a 2-week adaptation program and 8-week Zumba exercise program, a total of a 10-week program. In order to determine the effects of the exercise, endocan, leptin, blood lipit (cholesterol, triglyceride, HDL-KD38, LDL-KD38) levels, blood pressure, aortic rigidity parameters (aortic diameter, elastic module, aortic strain, aortic stiffness β, aortic distensibility) were measured and assessed before and after the exercise under resting conditions. The study data were analyzed with SPSS Windows v22.0 software package. Findings: We found out that the endocan and leptin levels decreased significantly after the exercise compared to the levels before the exercise (p0.05). Conclusion: In light of the results of our study, we may suggest that regular Zumba exercise program decreased endocan and leptin levels, blood pressure, regulated the blood lipit levels and had a protective effect against the arteriosclerosis depending on the increase in some aortic elasticity parameters.