Mustafa Kutlu'nun denemeciliği
Mustafa Kutlu's essays
  1. Tez No: 595084
  2. Yazar: EMİNE TERZİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ PULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, deneme, modernleşme, göç, Mustafa Kutlu, essay, modernization, migration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada Mustafa Kutlu'nun deneme türünde yazdığı ve kitaplaştırdığı yazıları incelenmiştir. Kutlu hakkında yapılan çok sayıda çalışma vardır. Ancak bunlar daha çok hikâyeleri üzerine yoğunlaşmıştır. Bunun yanında bazı çalışmalara denemelerde dâhil edilmiştir. Ancak doğrudan denemelerinin ele alındığı bir çalışmanın bulunmadığı görülmüştür. Bu yüzden bu çalışmada, denemeleri incelenerek Kutlu'nun denemeciliğine dair tespitler ortaya konması amaçlanmıştır. Tezin giriş bölümünde bu konuyu seçme sebeplerimiz ve konu ile ilgili benzer çalışmaların kapsamlarından kısaca bahsedilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde deneme türüne dair bilgiler verilmiştir. Biçim ve içerik olarak deneme incelemesi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durulmuştur. Denemenin diğer düz yazı türleri ile benzer ve ayrılan yönleri anlatılmıştır. Ayrıca denemenin ortaya çıkışı, kabul görmesi ve edebiyatımızdaki yeri hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde Mustafa Kutlu'nun hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca eserleri ele alınırken deneme kitapları kısaca tanıtılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde Kutlu'nun kitaplaşmış olan denemeleri ele alınarak tespitler yapılmıştır. Öncelikle deneme incelemesi yapılırken dikkat edilecek biçimsel özellikler tespit edilmiş ve bu özellikler Kutlu'nun denemelerinde incelenmiştir. Daha sonra ise denemeler içerik olarak ele alınmıştır. Yazarın ele aldığı konular tespit edilerek bunlar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın sonucunda Mustafa Kutlu'nun modernleşme ile birlikte yaşanan değişimden rahatsız olduğu, bu değişimi tek tipleşme olarak gördüğü ve çözüm olarak da dini ve kültürel değerlere sahip çıkılmasının gerekliliğini vurguladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
İn this study, Mustafa Kutlu's essays and his books have been examined. There are a lot of studies about Kutlu. But this study mostly focus on his stories. Also Essays are invelved in some works. But there is no direct study about his essays. So in this study, the aim is to find something about his essays, by examining them. Our reasons to chose this subject and the same studies are mentioned shortly at the beginning of the essay. There are three parts of the study. At the first part, there are some information about essay type. There are some important point about how essay examination is done. The types of Essay, their similarities and differences are told, Also there are some informations about the acceptance and the place of the essay in our literature. At the second part, there are irformations about the life of Mustafa Kutlu and his art and Works Also his essay books are introduced shortly. At the third part, His essay books are examined. Firstly, it is mentioned that how the essay examination is done and what are the importand points of examining an essay, After contend and the idea of his essays detected. As a result of the study, it was found that Mustafa Kutlu was disturbed by the change experienced with modernization. This change acts as uniformization. Emphasizes that religious and cultural values should be maintained as a solutions.