Mustafa Kutlu'nun hikayeleri ve hikayeciliği
The Stories and style of Mustafa Kutlu
- Tez No: 85438
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İnsan, toplum, değişim, ideal, mesaj
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Mustafa Kutlu, yazdıklanyla hikayeciliğimize yeni bir soluk getirmiştir. Onun hikayelerinde insanı ve toplumu bütün yönleri ile bulabiliriz. Kutlu'nun eserlerinin çıkış noktalarını toplum, insan ve insanların idealleri oluşturur. Bunları odak noktası olarak alan yazar; olay, şahıs, mekan, zaman gibi unsurlarla bir sistem oluşturmuş ve bazen klasik, bazen de modern çizgide ilerlemiştir. Yazarın, hikayelerine mana kazandıran konular ise; toplumda meydana gelen değişmeler, bu değişmelerin insana olan etkileri, gurbet, gurbete uyum sağlayamayan insanın sorunları, insanların idealizm derecesine varan fikirleri olarak ele alınabilir. Kutlu'nun hikayelerine can veren özelliklerden biri de onun kullandığı anlatım teknikleridir. Anlatma tekniklerinin hemen hepsini kullanan yazar, böylece bir estetik vücuda getirmiştir.“Kıssadan hisse”anlayışıyla hikayeler yazan yazar, gözlemlerini okuyucu ile paylaşırken, onlara bir mesaj vermeyi de hedeflemiştir. Zaten bir mesajı olmayan anlatı eksik bir anlatıdır. Topluma ayna tutan yazar, gördüğü eksiklikleri açık bir şekilde dile getirmiş, bazen de okuyuculara öğüt verme yoluna gitmiştir. Kutlu, sanat hayatının başlangıcında Sabahattin Ali'den etkilenmiştir. Olay, kişi zaman, mekan dörtlüsüne bağlı olan bu kurguyu üçüncü hikayesi olan“Yokuşa Akan Sular”ile değiştirmiş ve kendine has, orijinal bir modern kurgu geliştirmiştir. Sonuç olarak Mustafa Kutlu, hikayeciliğimizde kendine has üslubu ve konulan ile yeni bir çığır açan bir hikaye üstadıdır.
Özet (Çeviri)
ıu SUMMARY Kutlu, has brought a new breath with his writing to our story writing. We can find human being and society with all their directions in his stories. Kutlu's, written work starting points society, human being and ideal exist. The writer who has taken these as focus points, event, person, place and time with elements has existed a system and now and then advanced in a classic and modern line. The subjects whose the writer's stories has gained meaning are the changes in the society, the influence which effects to human being, foreign travel, it can be taxen in hand the matters whose human being can't agree to the foeign travel. One of Kutlu's special features who used is the way of describing tecnical. The writer who used the way of describing tecnical, so he has created esthetic. From tale to moral with understanding the writer who has written the stories, as he shared his observes with the readers, he has given a message. In any case a manner of telling is a lacking manner of telling. The writer who took mirror to the society, has seen the absents, caused to talk, now and then he has advised. İn the beginning of Kutlu's life art he was effected by Sabahattin Ali. Event, person, time and place he has changed this fancy with his third story“Yokuşa Akan Sular”and advanced an original modern fancy. As result Mustafa Kutlu, in our the art of storytelling with his own subjects who has opened a new road is a story master. Key words's: Human, society, change, ideal, message.