Jinekolojik onkolojik abdominal cerrahi girişimlerde anestezi uygulamaları, postoperatif mortalite, morbidite ve komplikasyonların retrospektif incelenmesi
Anesthesia applications in gynecological oncological abdominal surgical interventions and retrospective investigation of postoperative mortality, morbidity and complications
- Tez No: 595092
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR KUVAKİ BALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: jinekoloji, onkoloji, anestezi, mortalite, morbidite, komplikasyon, gynecology, oncology, anesthesia, mortality, morbidity, complications
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Kadın ile ilgili kanserler içinde jinekolojik kanserler morbidite ve mortalite oranı ile önemli bir kadın sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde jinekolojik kanserler hem insidans hem de mortalite açısından ilk on içinde yer almaktadır. Araştırmamızda amacımız; DEÜTF ameliyathanesinde yapılan jinekolojik onkolojik abdominal cerrahi girişimlerde anestezi uygulamalarımızı, postoperatif mortalite, morbidite ve komplikasyonları incelenmek ve bu komplikasyonların gelişimine neden olmuş olabilecek risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: DEÜTF girişimsel (invaziv) olmayan araştırmalar etik kurulu onayı alındıktan sonra, 2010–2017 tarihleri arasında elektif jinekolojik onkolojik abdominal cerrahi girişim geçirmiş olan hastaların verileri retrospektif incelenerek elde edilmiştir. Onsekiz yaş altı olgular ve veri eksikliği olanlar çalışma dışı bırakılmıştır. Değerlendirilen paremetreler; demografik veriler, ek hastalıklar, preoperatif anemi, Charlson Komorbidite İndeksi, anestezi yönetimi, komplikasyonlar, postpoperatif dönem ve morbidite incelenmiştir. Hastalar yaşayan ve yaşamayan olarak iki gruba ayrılmıştır. Bulgular: Dörtyüzonaltı hasta değerlendirilmiş ve yaşayan hasta sayısı 330, yaşamayan hasta sayısı 86 ve mortalite oranı %20,6 olarak saptanmıştır. Preoperatif albümin 3,68±0,69 g/dl, intraoperatif kristaloid 2500,00±1744,12 ml, kolloid 500,0±434,53 ml, yara yeri enfeksiyonu %7, postoperatif kan transfüzyonu %18, hastane yatış süresi 9,0±9,73 gün olarak bulunmuştur. Postoperatif kemoterapi alma oranı, preoperatif albumin düşüklüğü, intraoperatif kolloid miktarı, yara yeri enfeksiyonu, postoperatif kan transfüzyonu yaşamayan hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. İntraoperatif kristaloid miktarı yaşayan hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Jinekolojik onkolojik abdominal cerrahi girişimlerde anestezi uygulamaları, postoperatif mortalite, morbidite ve komplikasyonların incelendiği çalışmamız değerlendirildiğinde; günümüzde kanser cerrahisinde anestezi yönetiminin giderek daha önemli hale geldiğini görmekteyiz. Kanser cerrahisinin peripoeratif hasta yönetimi için başta anestezist ve cerrah olmak üzere yardımcı personelinde dahil olduğu multidisipliner yaklaşım gerektirmektedir. Ancak bu şekilde hastanede kalma süresi, morbidite ve iyileşme süresine katkıda bulunulabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Gynecological cancers in women related cancers are an important female health problem with morbidity and mortality rate. In our country, gynecological cancers are among the top ten in terms of both incidence and mortality. Our aim in our research; The aim of this study was to investigate the anesthetic applications, postoperative mortality, morbidity and complications of gynecologic oncologic abdominal surgery and to determine the risk factors that may cause the development of these complications. Material and Method: The data of the patients who underwent elective gynecological oncologic abdominal operation between 2010 in 2017 were obtained by retrospective analysis. Patients under 18 years of age and lack of data were excluded from the study. Evaluated parameters; demographic data, comorbidities, preoperative anemia, Charlson Comorbidity Index, anesthesia management, complications, postoperative period and morbidity were evaluated. Patients are divided into two groups as living and non-living. Results: Four hundred sixty six patients were evaluated. The number of living patients was 330 and the number of patients who did not live was 86. Preoperative albumin 3,68 ± 0,69 g/dl, intraoperative crystalloid 2500,00 ± 1744,12 ml, colloid 500,0 ± 434,53 ml, wound infection %7, postoperative blood transfusion was %18 and hospital stay was 9,0 ± 9,73 days. Postoperative chemotherapy ratio, preoperative low albumin levels, intraoperative colloid administration, wound infection, postoperative blood transfusion ratio were found significantly higher in the non-living group. The amount of intraoperative crystalloid administration was significantly higher in the living patient group. Conclusion: Anesthesia applications, postoperative mortality, morbidity and complications were investigated in gynecologic oncologic abdominal surgery, nowadays, anesthesia management is becoming more important in cancer surgery. It requires multidisciplinary approach for the management of peripoerative patients, especially anesthesiologist and surgeon. However, this may contribute to hospital stay, morbidity and recovery time.