NSQIP cerrahi skorlamasının jinekolojik onkoloji hastalarına doğrulaması ve modifiye NSQIP skorlamasının geliştirilmesi
Validating NSQİP surgical scoring to gynecologic oncology patients and improving modified NSQİP scoring
  1. Tez No: 462368
  2. Yazar: ÇAĞLAYAN BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM ERDEMOĞLU, PROF. DR. MEHMET GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: NSQIP, jinekolojik onkoloji, cerrahi risk, kalite, skorlama, NSQIP, gynecologic oncology, surgical risk, quality, scoring
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
NSQIP bir cerrahi kalite programıdır. NSQIP evrensel risk hesaplayıcıyı geliştirmiştir. 14 farklı branş ve 1,5 milyon hasta verisi ile hazırlanmıştır. Biz kullanılan verileri jinekolojik onkoloji hastaları için düzenledik. 258 tane hastanın verilerini kullandık. Ek olarak üst abdominal cerrahi, preoperatif albümin değerleri, major pelvik cerrahi, metoprolol kullanımı, anestezi süresi kullanıldı. Hastaların toplam skorları ve komplikasyonları değerlendirildi. Üst abdominal cerrahi, metoprolol kullanımı, anestezi süresi multipl regresyon analizi ile yapılan değerlendirmede en etkili parametreler olarak bulundu (p=0,0001). Skorun komplikasyonu var/yok değerlendirmesi ile elde edilen ROC eğrisinde AUC=0,60 (%95 CI, 0,54-0,66) ve p=0,005 olarak bulunmuştur. Yaptığımız demonstratif çalışma anlamlı bulunmuştur ancak daha fazla sayıda jinekolojik onkoloji hastasında, daha fazla parametre ile çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
NSQIP is a surgical quality program. NSQIP has developed a universal risk calculator (URC). URC has been prepared by 14 different branches and 1.5 million patients data. We have used the data for gynecological oncology patients. We used 258 patients' data. In addition, upper abdominal surgery, preoperative albumin levels, major pelvic surgery, metoprolol using, duration of anesthesia were used. The total scores and complications of the patients were evaluated. Upper abdominal surgery, use of metoprolol, and duration of anesthesia were found to be the most effective parameters for evaluation by multiple regression analysis (p = 0.0001). AUC = 0.60 (95% CI, 0.54-0.66) and p = 0.005 were found in the ROC curve obtained by scoring and complication yes/no. The demonstrative study we made is meaningful, but with more gynecological oncology patients, we need to work with more parameters.