Coğrafyanın hayatımızdaki yeri:Farklı meslek mensuplarının coğrafya bilgilerini kullanımlarına bakışı
The place of geography in our lives: The outlooks of different professionals' on utilization of geography
  1. Tez No: 595220
  2. Yazar: HİLAL DANIŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Coğrafya Bilgisi, Coğrafya Algısı, Farklı Mesleklerde Coğrafya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
İçerik itibariyle hayatımızda önemli bir yeri olan coğrafya bilimi hem doğal hem de beşeri olayları anlamamıza ve anlamlandırmamıza yardımcı olmaktadır. Planlamalarda, karar vermede ve karşılaştığımız birçok sorunun çözümünde coğrafya bilgilerinin yeri önemlidir. Böylece coğrafya sadece coğrafyacılar için değil; aynı zamanda diğer birçok disiplin ve meslek için de önem ve anlam taşır. Belirtilenlerden hareketle, bu araştırma farklı meslek mensuplarının coğrafya bilgilerini kullanımlarına karşı tutumlarını ortaya koymak ve coğrafyanın önemini vurgulamak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma farklı meslek mensubu 150 kişi ile nicel araştırma yöntemlerinden biri olan Betimsel Tarama Modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan 150 kişi tesadüfi random yöntemiyle seçilmiştir. Katılımcılara coğrafya bilgilerini kullanımlarına karşı tutumlarını ölçmek amacıyla 25 maddeden oluşan bir tutum ölçeği uygulanmıştır. Ölçekte meslek türleri, cinsiyet, eğitim durumu, yaş düzeyi, çalışma süresi temel değişkenlerdir. Ortaya çıkan verilerin istatiksel analizleri SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Science) yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Alt problem durumlarının analizinde ise; Tek Yönlü Anova (Varyans Analizi) testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; farklı meslek mensuplarının coğrafya bilgilerinin kullanımlarına karşı tutumlarında anlamlı bir fark çıkmıştır fakat, diğer değişkenler katılımcıların coğrafya bilgilerinin kullanımlarına karşı tutumlarında anlamlı bir fark oluşturmamıştır. Ayrıca kişilerin eğitim seviyesi arttıkça coğrafyaya karşı olan ilgi ve coğrafi bilgi kullanım düzeylerinin düştüğü belirlenmiş, coğrafyanın ve coğrafya eğitiminin günümüzde daha fazla özen gösterilmesi gereken bir bilim olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Playing an important part in our lives thanks to its content, geography enables us to understand and interpret both natural events and human activities. Geographical knowledge is utilized in planning, decision making and solving most of the problems we encounter. Therefore, geography is significant not only to geographers but also those working in various professions and disciplines. Considering the aforementioned facts, this research paper aims to reveal the attitudes of those working in different professions towards using their geographical knowledge and to emphasize the importance of geography. The research employed descriptive survey model, a quantitative research method, with the participation of 150 people from various professions. The people who participated in the research were selected using random sampling. The participants were given a 25-item attitude scale in order to find out their attitudes towards using geographical knowledge. Profession, sex, education, age and service life were the basic variables in the scale. The statistical analysis of the data acquired was carried out using SPSS 21.0 (Statistical Package for Social Science) software. One-way Anova (Variant Analysis) was utilized in the analysis of the sub-problems. The research findings showed a meaningful difference in the attitudes of those from different professions towards using geographical knowledge; however, other variables did not make a significant difference in the attitudes of the participants. Moreover, it was found out that people with higher level of education showed less interest in geography, using less geographical knowledge and it was concluded that geography and geography education is a science that must be attached more importance. Key Words : Geography, Geographical Knowledge, Perception Of Geography, Geography In Different Professions