Kazakistan'ın uluslararası örgütlerle ilişkisi ve rolü
The relationship and role of Kazakhstan with international organiations
- Tez No: 595257
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABBAS KARAAĞAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Uluslararası Örgütler, Orta Asya, Nursultan Nazarbayev, Kazakhstan, International Organizations, Central Asia, Nursultan Nazarbayev
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kazakistan, Sovyet yönetiminin dağılmasının ardından Orta Asya bölgesinde bulunan devletler içinde en hızlı ve istikrarlı gelişmeyi yakalayıp, uluslararası örgütlerde kilit ülke olma konumunu kazanmış bir devlettir. Bu bağlamda yenidünya düzeni içerisinde uluslararası örgütler gibi aktörlerin önem kazanması ile ülkeler isteklerini, sorunlarını bu örgütler vasıtasıyla ile çözmeye başlamıştır. Tüm dünyada yaşanan bu durum Kazakistan devleti içinde geçerli hale gelmiştir. Ülke, bağımsızlığını kazandığı ilk yıllardan itibaren öncelikle bölgesel örgütler ardından da uluslararası içerisinde yer almıştır. Bu çalışma içerisinde; 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Kazakistan Cumhuriyetinin günümüze kadar olan gelişim süreci ve bu süreç içerisinde uluslararası örgütlerin katkıları yer almaktadır. Ayrıca Kazakistan'ın üyesi ve kurucusu olduğu örgütlerdeki rolüne değinilerek Dönemin Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in yaptığı atılımlara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the collapse of the Soviet Government, Kazakhstan achieved the fastest and most stable development among the states in the Central Asian region and became the key country in international organizations. In this context, with the gaining importance of actors such as international organizations within the new world order, countries started to solve their desires and problems through these organizations. This situation which has been experienced all over the world has become valid in the state of Kazakhstan. Since the first years of its independence, the country has been involved in regional organizations and internationally. In this study; The development process of the Republic of Kazakhstan, which gained its independence in 1991, and the contributions of international organizations in this process take place. In addition, the role of Kazakhstan President Nursultan Nazarbayev was mentioned.